Smrádek z polí není nic nezákonného. Nevětrejte

Smrádek z polí není nic nezákonného. Nevětrejte
ilustrační foto ekolist

Od středy 10. 8. 2022 bude probíhat aplikace hnojiva v jižním segmentu města Prostějova. Práce bude provádět Statek Prostějov s.r.o. Hnojivo bude ihned zaoráváno.

Hnojení, jako běžná agrotechnická činnost se provádí každoročně po sklizni zemědělských plodin. Občané města tak mohou v tomto období očekávat opakující se zápach z organických statkových hnojiv, neboť tuto aplikaci budou provádět i další zemědělské podniky. Nicméně hnojení polí, která jsou v těsné blízkosti obydlí, budou probíhat v co nejkratším termínu.

Hnojení polí chlévskou mrvou je tisíciletou potřebou, díky které se nám na stolech objevují nejrůznější potraviny, každoročně se, nejen na webu města, objevují stížnosti na obtěžující zápach. Stěžovatelé ale nemají šanci uspět. Hnojením pozemků se totiž zemědělský podnik nedopouští žádného protiprávního jednání, má pouze povinnost hnojivo zapravit do půdy do 48 hodin. Intenzita zápachu je závislá od klimatických podmínek. V suchém a velmi teplém počasí, kdy dochází k většímu odparu, je intenzivnější, než v deštivém a chladnějším počasí. „Odbor životního prostředí nemá zákonné kompetence k řešení hnojení a zápachu z něj,“ praví úředníci.  

Takže si zacpěte nosy a nevětrejte. Jeden den v roce to prostě musíte vydržet. (ber)

Poslat nový komentář