Rok 1996. Jsme Mistři světa v hokeji!

Rok 1996. Jsme Mistři světa v hokeji!
ilustrační foto hokej.cz

Mistrovství světa v ledním hokeji 1996 se konalo v Rakousku. Na turnaji startovalo v A-skupině celkem 12 týmů rozdělených do dvou skupin a nechyběl ani reprezentační výběr Slavomíra Lenera a Luďka Bukače. V základní skupině se čeští hokejisté utkali se Švédskem, Finskem, Norskem, Francií a Itálií. Kromě remízy s Norskem všechny zápasy vyhráli, nastříleli celkem 27 branek, stali se nejproduktivnějším týmem a skupinu suverénně vyhráli. Pátého května porazili Kanadu a stali se Mistry světa.

Ve čtvrtfinále se české mužstvo utkalo s Německem, které náš nároďák pohodlně porazil 6:1. Hráči neponechali náhodě ani semifinálový zápas s USA, který je po výhře 5:0 posunul do utkání o zlato. Ačkoli na ně ve finále čekala Kanada, která se právem řadí mezi největší hokejové velmoci, naši hráči byli prostě a jednoduše nezastavitelní.

Pátého května 1996 s hra přelévala ze strany na stranu a až do času 59:41 bylo skóre vyrovnané. V tu chvíli ale kanadskou obranu prorazil Martin Procházka, skóroval na 3:2 a zajistil tak českému národnímu týmu slavné vítězství. Do prázdné kanadské brány se o několik vteřin později trefil také Kučera a oslavy titulu mohly začít. Do All-Stars týmu se tenkrát navíc dostali útočníci Robert Reichel a Otakar Vejvoda, obránce Michal Sýkora i brankář Roman Turek. (ber)

 

Poslat nový komentář