Martina Pešáková šije hračky pro radost a odreagování

Martina Pešáková šije hračky pro radost a odreagování
ilustrační foto

S ručně šitými výrobky Martiny Pešákové jsem se setkala v posledních dnech hned dvakrát. Na výstavě v Galerii Mánes Club a na jarmarku ve foyer kina Metro70. Zaujaly mne roztomilostí a rozmanitostí, ale hlavně perfektním zpracováním. Od Martiny jsem se dozvěděla, že pracuje jako zdravotní sestra a šití hraček je pro ni svým způsobem relaxem a odreagováním od psychicky náročné práce.

Kdy jste se šitím začala?
Šiju prakticky od malička. Hračky jsem začala šít před několika lety pro svou dcerku. Líbily se i mým kamarádům a známým a tak jsem začala s jejich výrobou oficiálně.

Kde berete inspiraci a jak dlouho trvá výroba jedné hračky?
Inspiruji se na internetu a z věcí kolem sebe. Něco vidím a napadne mě zkusit tu věc udělat tak trochu jinak, podle sebe. Výroba jedné hračky, například Andělky, trvá podle toho, jak jsem naladěná, pro koho je tvořená a dokonce záleží i na barvě. Ale v podstatě jednu zvládnu tak za den, dva.

Zmínila jste, že k šití Vás přivedla dcerka. Stále šijete hračky i pro ni?
Dcerka má ráda každou hračku, ale čím je starší, tak ji až tak ty moje nezajímají. Je ale dobrou kritičkou a snaží se mi do tvoření tak trošku mluvit. "Mami, to nemyslíš vážně, tuhle mašličku tam nedávej" nebo "Já ti vyberu knoflíčky, které tam dáš". Občas na její "radu" dám, aby měla radost. Dokonce mívá stavy, že si chce taky něco ušít.

Kde jsou Vaše výrobky k dostání?
Mé výrobky bývají k dostání jen na takových výstavách, jako je v Mánesu nebo na jarmarcích. Pár věciček je v květinářství VaLo na Svatoplukově ulici. Víc prostě nezvládám z časových důvodů, musím se mimo práce a šití také věnovat rodině. (ber)

Poslat nový komentář