Policisté varují před virtuálním světem. Hlavně rodiče

Policisté varují před virtuálním světem. Hlavně rodiče
Foto PČR

Prázdniny jsou v plném proudu, dětem odpadly školní povinnosti a mají tak daleko více volného času než v průběhu školního roku. Děti jsou nadšené, ale rodiče již méně, neboť musí zajistit program pro své potomky. Prázdniny u babiček nebo tábory většinou pokryjí jen část z dvouměsíčních prázdnin, a tak jsou rodiče rádi, když mladšího potomka pohlídá třeba i starší sourozenec. A poté co přijdeme z práce unavení, ani nám moc nevadí, když se syn sám zabaví s telefonem, tabletem či počítačem. Hlavně, že je na chvíli klid. Víte však, co na počítači dělá?

Dnešní doba je stále více virtuální a kybernetická. Naše děti se do tohoto světa narodily, ale my starší jsme pouhými přistěhovalci. Proto není vůbec jednoduché s nimi udržovat krok a tempo. Děti a dospívající pohybující se v kolektivu stejně starých vrstevníků mají daleko větší přehled o novinkách a trendech v prostředí internetu, a proto je možná až na malé výjimky skoro nemožné se jim vyrovnat. Právě v době letních prázdnin, kdy jsou rodiče často mimo domov, u dětí rapidně narůstá počet hodin strávených ve virtuálním prostředí a valnou většinu svého volného času tráví na sociálních sítích. Je proto nezbytné, aby rodiče měli alespoň v tom nejnutnějším rozsahu přehled o tom, co jejich potomky na internetu zajímá, které stránky navštěvují a kde všude jsou aktivní.

Rodiče se domnívají, že za zavřenými dveřmi bytu dětem nehrozí žádné nebezpečí. Bohužel, opak je pravdou. Útoky v kyberprostoru mohou být daleko více nebezpečné, neboť jsou na první pohled velmi obtížně rozpoznatelné a nelze je většinou včas podchytit. Je tudíž potřeba vzdělávat a chránit děti před hrozbami online prostředí a poskytnout jim informace, jak vyhledat případnou pomoc a nebát se hovořit o svých kontaktech na sociálních sítích se svými rodiči.

Ochranu zneužitých dětí ve světě kyberprostoru si vzal za své i Evropský policejní úřad Europol, který ve spolupráci s Policií České republiky spustil v pondělí 19. června 2017 kampaň s názvem #SayNo! ("ŘEKNI NE!") varující před znepokojivým rychlým nárůstem počtu případů sexuálního nátlaku a vydírání dětí v online prostředí a upozorňuje zejména na nebezpečnost online komunikace.

Páchání této trestné činnosti navíc stále není poškozenými oznamováno v dostatečné míře. Mnoho případů internetového zneužívání a vydírání dětí není mnohdy orgánům činným v trestním řízení oznámeno kvůli tomu, že se poškozené děti stydí za materiál, který poskytly pachateli, nebo si mnohdy ani neuvědomují, že se staly oběťmi trestného činu. Oběťmi jsou často malé děti i ve věku okolo sedmi let. Osobnostní a psychologický dopad na oběti takové trestné činnosti je markantní.

Existují převážně dva hlavní motivy pachatelů této trestné činnosti. Předmětem jejich zájmu je buď získání materiálu (fotografií případně videa zobrazujícího dítě), či osobní setkání se sexuálním podtextem, nebo jsou to zájmy ekonomické, jejichž cílem je finanční prospěch z následného vydírání.

Kampaň zahrnuje krátký film dostupný ve všech jazycích států Evropské unie, který pomáhá lidem rozpoznat potenciálně rizikový kontakt, resp. komunikaci vedoucí k sexuálnímu nátlaku a vydírání, poskytuje online preventivní rady a upozorňuje na důležitost nahlásit takové závadové jednání kompetentním orgánům.

Je důležité, aby rodiče komunikovali se svými dětmi o tom, co dělají na internetu. Aby jim vysvětlili, jaká rizika může internet představovat.

Rady nejen dětem a mládeži:

Jsi oběť? Řekni si o pomoc. Nestyď se a nahlas to!

Pokud Ti někdo bude vyhrožovat, že bude sdílet Tvé fotky nebo video se sexuálním podtextem, když nepošleš peníze, postupuj následovně:

Už nic dalšího nesdílej, nic neplať.

Vyhledej pomoc. Nejsi sám.

Uchovej si důkazy. Nic nevymaž.

Přestaň komunikovat. Odstav dotyčnou osobu.

Oznam to na policii!

(red)

See video

Poslat nový komentář