Dálkoví plavci z Hané se poprali s vlnami a bodovali

Dálkoví plavci z Hané se poprali s vlnami a bodovali
ilustrační foto

Zatímco v Londýně přebírali medaile dálkoví plavci v disciplíně, která byla pro letošek zařazena do programu LOH, i tady v republice měl závod v dálkovém plavání své vítěze. Pro mnohé je plavání nezáživný, neatraktivní sport - pro jiné životní styl.

 

Zde v České republice proběhl další závod v rámci českého poháru v dálkovém plavání. Zahanbit se nenechávají ani plavci oddílu dálkového a zimního plavání TJ Haná Prostějov. Výsledky mají především v kategorii masters.

Oddíl nemá silnou členskou a především mládežnickou základnu, nicméně se může pochlubit dílčími úspěchy. Nejrychlejší oddílový plavec Jan Kovařík (1957) si v kategorii plavců nad 40 let v Jablonci nad Nisou vyplaval krásné druhé místo. Lenka Kohoutková (1969) si na Lipenské přehradě na Dolní Vltavici vyplavala rovněž v kategorii nad 40 let stříbrnou medaili a ve Veselí nad Lužnicí ve stejné kategorii dokonce zvítězila. Oba plavali závody na vzdálenost 10 km.

„Plavání na Lipenské přehradě bývá většinou trochu dramatičtější. Je to takové malé moře, vlny jsou většinou chladnější než voda. Důležité pak je, aby nebyla bouřka, to jsou závody vždy ukončeny předčasně,“ poznamenala Lenka Kohoutková. Sezóna ale zdaleka ještě nekončí. Plavce čeká poslední srpnovou sobotu na Lipně MČR závod na 5 km. Oddíl je v současné době ze 49 plaveckých klubů a oddílů, které se zapojily do Českého poháru v dálkovém plavání na 14. místě. Je škoda, že u plavání nezůstane více lidí i v pozdějším věku. Prostějov má dobrou mládežnickou členskou základnu. „Jakmile však žáci a dorost ukončí studia a ocitnou se v reálném životě, na plavání už si většinou nevzpomenou,“posteskl si manažer dálkového plavání TJ Haná Michal Mucha a s úsměvem dodal: „Chtělo by to víc Dan Zbořilových a Luďků Coufalů.“ Právě tito dva Hanáci si splnili svůj sen a přeplavali kanál La-Manche. A jejich sportovní kariéra ještě není u konce.

(mm)

Poslat nový komentář