Bývalý majitel diskotékového baru Relax je obžalován ze dalších dvou vražd

Bývalý majitel diskotékového baru Relax je obžalován ze dalších dvou vražd
ilustrační foto

Bývalý majitel diskotékového baru Relax v Komenského ulici v Prostějově Jiří Večeř není žádný svatoušek. Byl pravomocně odsouzen za podíl na vraždě obchodníka s lehkými topnými oleji Marka Lehkého, v minulosti si odseděl trest za zprostředkování jiné vraždy a přípravu další. Kvůli dalším dvěma vraždám jej vloni v dubnu, měsíc před promlčením, obvinil policejní tým Tempus. Teď směřuje k soudu.

Třiapadesátiletého muže státní zástupce viní z dvojnásobné vraždy z roku 1995. Oba mrtví byli podnikatelé a jejich vraždy souvisely s nelegálními obchody s lehkými topnými oleji (LTO). Oběťmi byli podnikatel Miroslav Kovařík ze Zlína, kterého zabila nálož pod autem, a František Blažíček z Uherského Hradiště, který byl zastřelen. Policie dostala podnět k opětovnému otevření případu vražd v roce 2014 od rodinných příslušníků jedné z obětí. 

Večeř je nyní stíhán za dva trestné činy vraždy spáchané formou organizátorství a za jeden trestný čin poškozování cizí věci rovněž formou organizátorství. Hrozí mu až 15 let vězení nebo až výjimečný trest, tedy až 25 let nebo doživotí. Případ je posuzován podle starého trestního zákona. 

Jiří Večeř si přitom odseděl již 14 let za organizaci vraždy zlínského podnikatele Marka Lehkého z roku 1995, v roce  2001 byl odsouzen za organizování vraždy obchodníka s oleji Lubomíra Holého, za přípravu vraždy novináře Stanislava Čecha a také za nedovolené ozbrojování.

Za vraždu Lehkého mu soudy ukládaly takzvaný souhrnný trest, když mu ke 12 letům přidaly dva roky. Večeř proto mohl být už loni na konci března podmíněně propuštěn. Na svobodě však tehdy pobyl asi jen dva týdny, než ho policie zadržela kvůli dalším dvěma vraždám. (ber)

Poslat nový komentář