Nejde o žádný zelený masakr

Nejde o žádný zelený masakr
ilustrační foto
Další fotky: 
Nejde o žádný zelený masakr
Nejde o žádný zelený masakr
Nejde o žádný zelený masakr

prohlásila náměstkyně primátora Ivana Hemerková v reakci na negativní ohlasy obyvatel města na masivní kácení stromů ve Spitznerových sadech. S tvrzením, že jde o nekoncepční kácení zeleně zásadně nesouhlasí. Kácení prý předcházela pečlivá inventarizace a dendrologický průzkum. K zemi nakonec padlo 34 vzrostlých stromů.

"Je třeba vzít v úvahu, že park byl založen jako součást botanické zahrady v roce 1934. Plánovanou revitalizaci provádí odborníci - firma Green Project Průhonice se stará o známý průhonický park. Ti lidé jsou sadaři, mají zkušenosti se zakládáním parků. Co se týká stromů, tak snad až na dva, které padly z více méně estetických důvodů, byly všechny nemocné, duté a vyhnilé. Kmeny na povrchu vypadaly dobře, ale jak je vidět i z fotodokumentace, jsou vykotlané. Stačí silnější vítr a mohou se zlomit a někoho zranit," uvedla náměstkyně primátora. Přiznala, že i jí samotné přišlo líto, že se kácí stromy v květu. "Práce v parku začaly koncem období vegetačního klidu, ale bohužel, letošní extrémně teplé počasí urychlilo probuzení přírody. Ale musíme se smířit s tím, že zeleň v některých částech města je prostě na hranici vývoje a je třeba ji nahradit," říká Ivana Hemerková.

Podle jejích slov nahradí padlé stromy padesátka nových. "Nejvíce budou zastoupeny okrasné višně, kterých zde vyroste sedmadvacet. Kromě toho zde vysadíme lípu, sakury, červenolistý buk a dub, magnólie, platan, javory jerlín, ambroně a zlatolistý buk," vyjmenovala náměstkyně primátora a připomněla, že dosadba parku proběhne vůbec poprvé od jeho založení. "Celkem zde bude vysazeno na dva tisíce stromů, keřů a různých dřevin. Z jejich plně vzrostlé krásy se budou radovat naše děti," dodala Ivana Hemerková.

Revitalizace Spitznerových sadů přijde městskou kasu na téměř 5 milionů korun, necelý milion pak činí dotace z Operačního programu životního prostředí. (ok)

Komentáře

STALINOVY ÓDY NA RADOST SVÉ PRÁCE

Poslat nový komentář