Přítel číslo jedna

Přítel číslo jedna
Foto David Vančík

 

V posledních dnech se stává čím dál více aktuální ,,staronové“ téma Jiřího Kajínka, kterého v nedávné době navštívila i ministryně spravedlnosti Helena Válková.

Na doživotí odsouzený vězeň, který se nejvíce dostal do povědomí lidí v roce 2000 svým útěkem z Věznice Mírov, se stále snaží o obnovu svého procesu, prozatím neúspěšně. Při nedávné návštěvě prezidenta Miloše Zemana v Prostějově padlo na toto téma taktéž slovo díky Jindřišce Veselé z Prostějova. Matka tří dětí se již přes rok snaží na toto téma upozorňovat, píše státním institucím, státním činitelům a sbírá podpisy pod petici za prezidentskou milost. Na hrad prezidentu republiky jich zaslala již více než tisíc a další podpisy stále přibývají. V krátkém rozhovoru náš redaktor paní Veselou krátce vyzpovídal.

Jaký impulz Vás přiměl začít bojovat za svobodu pana Kajínka ?

V současné době jsem nezaměstnaná a aktivně se snažím si hledat práci, ale nechci jen sedět doma se založenýma rukama a dívat se na křivdy, které se dějí. Jako matce tří fajn dětí mi to prostě nedalo a musela jsem s tím začít něco dělat.                                                                                   

Setkala jste se někdy s Jiřím Kajínkem?

Dopisujeme si, ale osobně jsme se nesetkali. Je to problematický proces, velmi omezený vězeňskými předpisy, ale v setkání doufám. Doufám, že to bude na svobodě a již brzy.

Mohu to tedy chápat tak, že jste nikdy za panem Kajínkem nejela?

To ano, s dětmi jsme se loni vypravili tehdy ještě do věznice na Mírově. Vychovateli na vrátnici věznice jsme předali výtisk jednoho regionálního týdeníku s mým článkem a nějaké dopisy. Bohužel jsme se s Jirkou nemohli vidět, ale z korespondence věděl, že přijedeme. U rozhledny Mírova jsme postavili sněhuláka SVOBODY a křičeli ,,Jirko, my Tě tam nenecháme!!!“, na místě jsme se vyfotili a fotky Jirkovi poslali. Dodnes na to rádi vzpomínáme, i když je nám z toho trochu smutno, že jsme ho nemohli vidět. Avšak věříme, že si toho sněhuláka postavíme už brzy i s Jirkou.

Mohla byste zmínit alespoň jednu z vašich posledních aktivit, kterou jste udělala?

Stále se snažím něco dělat, snažím se psát do tisku nebo sbírat podpisy pod petici. Pokud bych měla zmínit jednu věc, byl by to asi ,,Otevřený dopis“, který jsem adresovala panu Mynářovi, doposud mi nepřišla odpověď. 

Jak PvNovinkámna závěr dodala Jindřiška Veselá ,,Všichni se těšíme na novou knihu Jiřího Kajínka "Můj život bez mříží" a doufáme, že se Jirka dostane do konce roku na svobodu“. (dv)

 

 

 

 

Komentáře

Ty gramaticke chyby delate schvalne nebo jste takovi negramotni kokoti? :)

Mi zase doufame že p.VESELA pujde konečně pracovat.Myslim si že by jse mnela hlavně zapojit do pracovního procesu a nezneuživat soc .davek.

Poslat nový komentář