Olomouc nás zase předstihla, bude mít veřejná piana

Olomouc nás zase předstihla, bude mít veřejná piana
ilustrační foto s. Kocmanová

 

V srpnu letošního roku PvNovinky psaly o nápadu, se kterým se na předsedkyni prostějovského Okrašlovacího spolku Miladu Sokolovou obrátila Jarmila Kocmanová. Zalíbil se jí nápad Ondřeje Kobzy, majitele několika pražských  kaváren. Před svou provozovnu vytáhl piano a kdo chtěl, mohl si zahrát. Každý večer se tam pořádaly koncerty, přes den bylo piano k dispozici kolemjdoucím. Paní Kocmanové se tento nápad tak zalíbil, že by jej ráda viděla i v Prostějově.

A jak se zdá, ledy se pohnuly. Jenže u sousedů, v Olomouci. Tam Ondřej Kobza, zakladatel iniciativy Piana na ulici, našel následovníky. Jedno piáno by mělo být v nádražní hale, druhé v pasáži Masné krámy. První piano, zakoupené ze sbírky a peněz, které věnuje Ondřej Kobza, se v Olomouci objeví 3. prosince. "V Praze je o ně obrovský zájem, pořád na ně někdo hraje. Lidé si na to zvykli, chodí tam cíleně poslechnout si hudbu," dodal Kobza. „Myslím, že v prostějovských ulicích by piano určitě  význam mělo. Vždycky zde byla spousta dobrých hudebníků, a taková improvizace třeba na hlavním náměstí, by zcela jistě za několik minut získala řadu posluchačů,“ nechal se slyšet Jan Hájek.

"Měla jsem v hlavě kavárnu Avatarka s tím, že se na ně na jaře obrátím, zda by měli zájem. Je to v centru města a kavárna je umělecky založena", uvedla Sokolová. Uvidíme, zda se i v Prostějově piana na ulici objeví. (ber)

Komentáře

No, bylo to jen o prsa...

Ale ještě pořád může být Olomoucký kraj domovem nejvyššího počtu veřejných pian (po Praze). Třeba se k Prostějovu přidá i Přerov...?

https://www.facebook.com/pianavolomouci

Prostějov je  prostě pyšné maloměsto, které by jako hrozně chtělo, ale přitom tu všechno spí a než se rozhoupe je se vším o 20 let zpátky. Tady je to krásný příklad , akorát poprvé kdy si to ěkdo přiznal  veřejně. Potom se divíte, že jsme , kde jsme, prostě na okraji zájmů, mladí utíkají a město stárne, To je důsledek váhavosti všech.

Poslat nový komentář