Zaručený recept na klíšťata? Ten babský!

Zaručený recept na klíšťata? Ten babský!
ilustrační foto internet

 

Po letošní mírné zimě existuje riziko útoku klíšťat i v intravilánu obcí, na zahradách. Přesvědčují se o tom v posledních dnech hlavně chovatelé psů či koček, o mnoho lépe na tom ale nejsou ani lidé. Poradíme vám i jeden „babský“ recept.

„Z našeho kocoura jsem za poslední čtyři dny vytáhla sedm klíšťat. Teď doufám, že to přestane, na doporučení veterinářky jsou koupila tabletu, která na tři měsíce klíšťata odpuzuje, stejně jako další parazity. Navíc je i odčervovací,“ sdělila PvNovinkám Alena Ondrová. Podle jejich slov je sice tableta dost drahá, přijde na bezmála tisíc korun, vzhledem k váze kočky ji ale rozdělila na třikrát a tak ochrana vydrží devět měsíců. „Doporučovala mi i obojek, ale jednou se nám za něj kočka málem oběsila, zachytila se v plotu, naštěstí na naší zahradě. I když jsou dnes údajně obojky dělané tak, aby se v podobných případech otevřely, nevěřím tomu,“ dodala.

Antiparazitní obojky na své dvě feny ohařů používá i Jan Procházka. „Už několik let mám osvědčenou značku, se psy chodím do lesa a pole skoro denně, takže se obojek vyplatí. Pipety za krk jsou pro ně slabé,“ konstatoval.

To, že se klíšťata u zvířat objevují letos více než v předchozích letech, znamená i riziko pro člověka. Mohou přenášet například encefalitidu, nebo lymeskou boreliózu a tak by prevenci v podobě očkování neměli zanedbat ani lidé.

„Při odstraňování zakouslého klíštěte je třeba si uvědomit, že virus encefalitidy má ve slinách, tudíž je vhodné po odstranění ranku povrchově desinfikovat. A bakterie borelie má ve střevech, proto je při vytahování nemáme dusit olejem nebo máslem, aby obsah trávicího ústrojí do rány nezvrátilo. Klíště tedy vyviklat a nejlépe je použít speciální pinzety. Pokud se na místě „zakousnutí“ klíštěte objeví jakékoli zarudnutí, otok, nebo se projeví zvýšená bolestivost, je třeba vyhledat pomoc lékaře. A to platí jak pro lidi, tak pro zvířata,“ upozornil mluvčí SVS ČR Josef Duben.

Pokud chemii moc nevěříte, máme pro vás jeden zaručený „babský“ recept. Už léta ho používá jeden ze známých chovatelů psů z našeho regionu. „Vzpomněl jsem si na to před lety, používala to moje babička a já od té doby taky. Před vycházkou psy postříkám výluhem z ořechového listí, stejně jako sebe. Nám to voní, klíšťatům, blechám a podobné havěti právě naopak. Přes léto dávám ořechové listí i do kotců, to zase kvůli sousedovi, který má holuby a psi od nich párkrát chytili čmelky. Můžu zaručit stoprocentní účinnost a minimální náklady,“ konstatoval. (ber)

Poslat nový komentář