Tovačovská jezera: ráj pro rybáře i milovníky krásné přírody

Markéta Záleská zve na Přerovsko.
Markéta Záleská zve na Přerovsko.

Při pozvánkách na zajímavosti Olomouckého kraje jsme tu ještě nezmiňovali žádnou vodní plochu. Přitom náš region je na taková místa bohatý. A nemusí jít jen o místa ke koupání a vodním radovánkám. Na Přerovsku, nedaleko od Tovačova, se nacházejí jezera, význačná kromě jiného i výskytem mnoha druhů ohrožených zvířat i rostlin.

„Tovačovská jezera se nachází jihovýchodně od města Tovačov, nedaleko soutoku řek Moravy s Bečvou na rozloze 328 ha. V současné době se skládají ze čtyř samostatných vodních ploch: jezera severního, jezera troubeckého, jezera annínského a jezera skašovského. V okolí Tovačova se také nachází soustava rybníků, jež byla v minulosti součástí obranného systému města,“ popisuje další pozoruhodnou lokalitu Olomouckého kraje ředitelka Muzea Olomoucké pevnosti a tvář kampaně Nejezděte jinam Markéta Záleská. Jezera v okolí Tovačova jsou výjimečně čistá a vyznačuje krásnou přírodou.

Koupání je povoleno pouze na skašovském a annínském jezeře, jezero sever slouží jako zdroj pitné vody a v troubeckém jezeře nadále probíhá těžba štěrkopísku. Tovačovská jezera i rybníky jsou také vyhledávaným cílem sportovních rybářů. V těchto místech byl prokázán výskyt bobra evropského a dále zde byla zaznamenána přítomnost celkem osmnácti zvláště chráněných živočišných druhů.

Kampaň „Nejezděte jinam“ v těchto dnech ve větších městech Olomouckého kraje vyzývá občany regionu, aby svoji pozornost při plánování dovolené zaměřili i na památky a zajímavosti, které mají takříkajíc za rohem. Celkem dvanáct mutací reklamy s tváří ředitelky Muzea Olomoucké pevnosti Markéty Záleské zve turisty na návštěvy pamětihodností na Zlatohorsku, Javornicku, Jesenicku, Šumpersku, Hanušovicku, Uničovsku, Olomoucku, Litovelsku, Prostějovsku, Přerovsku, Lipensku a Hranicku.

(red)

Poslat nový komentář