Letní výstava FLORA Olomouc zahajuje už tento týden

Letní výstava FLORA Olomouc zahajuje už tento týden
ilustrační foto

Doslova přede dveřmi je jedna z největších květinářských akcí celostátního i mezinárodního významu FLORA Olomouc, která otevře návštěvníků své brány ve čtvrtek 16. srpna a bude pokračovat až do neděle 19. srpna.

Úderem 9 hodiny vstoupí do květinového království první milovníci květin, dřevin, stromků, aranžmá a sesadeb, aby až do 19. srpna do 18 hodin mohli vybírat z toho nejlepšího, co naši i zahraniční pěstitelé vyprodukovali. Největší expozicí, která nese název „Zahrada Getsemanská – zahrada botanická“ se letos pochlubí pavilon H, protože v Áčku probíhají rekonstrukční práce. Tvůrcem bude opět přední český zahradní architekt Ivar Otruba. Expozici se vzrostlými olivovníky, která návštěvníkům přiblíží floru Středomoří, vytvoří Unie botanických zahrad ČR. Getsemanská zahrada je už z dob raného křesťanství nejznámějším náboženským poutním místem. Její název pochází z aramejského Gat Šmane, co znamená lis na olivy.

Pavilon E bude patřit floristům, účastníkům soutěže v aranžování květin, to se bude letos odvíjet v duchu témata „Dožínková slavnost.“ Letní floristické klání doplní přehlídka jiřinek v expozici brněnské Mendelovy univerzity. Prezentovat se bude i Sdružení pěstitelů a zpracovatelů léčivých rostlin PELERO CZ a další domácí i zahraniční vystavovatelé. Členové Českého zahrádkářského svazu se pochlubí svými výpěstky, zejména gladiolami, jiřinami, bylinkami a trvalkami v pavilonu G. Návštěvníky potěší i výstavou letního ovoce a zeleniny, v letošním roce rozšířenou o sadbové jahody FRIGO a meristémově množené borůvky a maliny.

„V pavilonu nebude chybět ani oblíbená zahrádkářská poradna. Zelený rámec pestré kráse květin dotvoří expozice okrasných dřevin Svazu školkařů ČR. Na návštěvníky bude čekat bohatá nabídka Letních zahradnických trh . Pro zájemce budou zdarma otevřeny sbírkové skleníky, výstaviště s exotickými zajímavostmi z celého světa, botanická zahrada a rozárium v Bezručových sadech s více než 500 odrůdami růží. Volný vstup bude také do botanické zahrady Univerzity Palackého Olomouc, sousedící se sbírkovými skleníky. Pro chvíle oddechu bude připraven i doprovodný program plný hudby a soutěží,“ uvedla zástupkyně pro reklamu a propagaci Zuzana Studená.

Brány výstaviště budou otevřeny denně od 9 do 18 hodin. Plné vstupné je 100 Kč, zlevněné (pro důchodce a studenty) – 80 Kč, děti od 6 do 15 let zaplatí 40 Kč, 210 Kč, rodinné vstupné (dva dospělí + 1 až 4 děti). Zdarma je vstup na výstavu pro děti do 10 let v doprovodu rodičů a návštěvníky s průkazem ZTP a ZTP – P. A ještě důležitá informace: Přesto, že letos začínají rekonstrukční práce na hlavním výstavním pavilonu A, který je už nyní uzavřen, zahradnické Floře plocha ani prostor neubude, výstava se jen přesune hlouběji do příjemné zeleně parkového areálu výstaviště, do pavilonů E, G, H a na volné plochy.

(red)

Poslat nový komentář