Kde leží největší div České republiky? Přece v Olomouckém kraji!

Kde leží největší div České republiky? Přece v Olomouckém kraji!
ilustrační foto

Kdo by neznal vodní přečerpávací elektrárnu Dlouhé Stráně, nejvýkonnější svého druhu v České republice s výkonem 2 x 325 MW. V roce 2005 byla zvolena jedním ze sedmi největších divů České republiky a v samotném finále získala nejvíce hlasů ze všech.

„Přečerpávací elektrárna se nachází na hoře Mravenečník u Loučné nad Desnou na Šumperku s horní nádrží v nadmořské výšce 1 350 metrů. Návštěva je možná jen po předchozím objednání denně od devíti do čtyř hodin a zahrnuje prohlídku technologických provozů v obrovských podzemních prostorách, dolní nádrže i ojedinělé horní nádrže,“ uvádí základní informace o návštěvě unikátní technické památky Markéta Záleská, tvář kampaně Nejezděte jinam a ředitelka Muzea Olomoucké pevnosti.

Kromě uvedeného výkonu se elektrárna Dlouhé stráně může pochlubit i dalšími dvěma nej. Má největší reverzní vodní turbínu v Evropě (325 MW) a zároveň je elektrárnou s největším spádem v České republice (510,7 metru). Výstavba elektrárny začala v roce 1978 a po několika peripetiích byla do ostrého provozu uvedena  v roce 1996. Celkové náklady na její stavbu dosáhly přibližně 6,5 miliardy korun a zaplatily se za sedm let provozu.

Kampaň „Nejezděte jinam“ v těchto dnech ve větších městech Olomouckého kraje vyzývá občany regionu, aby svoji pozornost při plánování dovolené zaměřili i na památky a zajímavosti, které mají takříkajíc za rohem. Celkem dvanáct mutací reklamy s tváří ředitelky Muzea Olomoucké pevnosti Markéty Záleské zve turisty na návštěvy pamětihodností na Zlatohorsku, Javornicku, Jesenicku, Šumpersku, Hanušovicku, Uničovsku, Olomoucku, Litovelsku, Prostějovsku, Přerovsku, Lipensku a Hranicku.

Poslat nový komentář