Jednadvacátý srpnový den roku 1968 – trvalé memento pošlapané demokracie

Jednadvacátý srpnový den roku 1968 – trvalé memento pošlapané demokracie
ilustrační foto

 

Tragickou srpnovou událost roku 1968 si včera připomněli všichni svobodomyslní občané. Obzvlášť živá je i v Prostějově, kde ten den zbytečně vyhasly tři lidské životy.

 

 

V noci z 20. na 21. srpna 1968 vstoupily do tehdejšího Československa armády zemí Varšavské smlouvy. Násilnou okupací v podstatě skončil proces, který se nazýval Pražské jaro a po němž následovalo období, ve kterém se postupně dostali k moci politici, jež poté zahájili tzv. normalizaci. Tím byly jakékoli pokusy o změnu politického systému v republice na dlouhých jednadvacet let potlačeny. Za Pražské jaro se označuje období politického uvolnění koncem roku 1967, které mělo nastartovat reformy zformulované v manifestu „Dva tisíce slov“. Po násilném obsazení československého území následoval proces tvrdé normalizace, kterému padly za oběť idee svobody. Část vojsk Varšavské dohody opustila území Československa ještě téhož roku, část ale zůstala na území státu bez stanovení termínu odchodu, formálně tedy do ukončení konsolidačního procesu. Část jednotek opustila zemi v polovině roku 1987, zbytek až po Sametové revoluci.

„Na tak tragickou událost nemůžeme nikdy zapomenout, zůstane mementem navždy,“ vyjádřil přesvědčení prostějovský primátor Miroslav Pišťák.

(jap)

 

 

Komentáře

Žádát o vyjádření k této události pana Pišťáka z ČSSD, dříve člena KSČ, je asi stejně vkusné, jako se ptát 15. března na komentář pana Vandase z DSSS.

Poslat nový komentář