Nádvoří zámku v Brodku u Prostějova rozezní zemitá muzika Hradišťanu

Nádvoří zámku v Brodku u Prostějova rozezní zemitá muzika Hradišťanu
ilustrační foto

Občanské sdružení Kultura na dosah ruky pořádá v pátek 24. srpna od 19 hodin koncert na nádvoří zámku v Brodku u Prostějova. Představí se umělecký soubor Hradišťan v čele s vedoucím Jiřím Pavlicou. Koncert na typickém venkovském panském sídle přiláká jistě milovníky zemité hudby, která si zakládá na lidových tradicích.

Hradišťan se za dobu své existence vyprofiloval v ojedinělé hudební těleso s vysokou interpretační úrovní, s širokým žánrovým záběrem a netradičním repertoárem, jehož silným inspiračním zdrojem jsou lidové tradice. V roce 1978 se do čela Hradišťanu postavila výrazná tvůrčí osobnost - houslista a hudební skladatel Jiří Pavlica, pod jehož vedením se soubor stal jedinečným tělesem vyhledávaným na českých pódiích i v zahraničí.

Pro své koncerty si vybírá nevšední místa často spojená právě s historií, a nejinak je tomu i při koncertu v Brodku u Prostějova. Novostavbu barokního venkovského sídla postavil v letech 1707-9 vídeňský architekt J.B. Fischer z Erlachu. Jednoduchá obdélná stavba má ve vstupním průčelí sloupový portikus, v zahradním průčelí pak osový rizalit. Ve víru staletí a majitelů panství prošel zámek klasicistní úpravami s empírovou fasádou. Roku 1827 získal Brodek sňatkem hrabě Gustav Josef Kalnoky jehož potomci provedli drobné úpravy interiérů a opětovně i fasád. Po konfiskaci v roce 1945 byl mobiliář zámku rozkraden, zámek byl využíván jako skladiště, jeho okolí postupně pustlo. Roku 1992 získal Brodek v restituci hrabě Richard Belcredi (jako dědictví po matce Tereze Kalnokyové), od té doby jej postupně dává do pořádku a využívá především zrekonstruované nádvoří ke koncertní činnosti.

(jap)

 

Poslat nový komentář