Šátečkové koláčky

Šátečkové koláčky
ilustrační foto

Před vyzkoušením tohoto starého českého receptu je nezbytné varovat: jakmile se totiž do čerstvě upečených koláčků pustíte, nevíte, kdy přestat…

Rozpis na dva plechy:

½ kg polohrubé mouky

špetka soli

citronová kůra

¼ vanilkového lusku

20 g kvasnic

¼ l mléka

100 g másla

70 g cukru

2 žloutky

vanilkový cukr na pocukrování

Smícháme mouku, sůl, cukr, tlučenou prosátou vanilku a strouhanou citronovou kůru. Vlijeme kvásek, který jsme si připravili z kvasnic a dále mléko, do kterého jsme vmíchali rozpuštěné máslo a žloutky. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout.

Vykynuté vyválíme na těsto o síle cca 1 cm, nakrájíme na čtverečky, doprostřed vložíme tvarohovou náplň, rohy těsta lehce vytáhneme a spojíme nad středem nádivky. Na plechu necháme ještě chvíli dokynout a pak pečeme při 180 stupních Celsia do červena.

Tvarohová náplň:

75 g másla

60 g cukru

3 žloutky

½ kg tučného tvarohu

citronová kůra

40 g rozinek máčených v rumu

sníh ze 3 bílků

Umícháme máslo s cukrem, pak vmícháme žloutky, citronovou kůru a tvaroh. Naposledy vmícháme rozinky a ušlehaný sníh.

Autor receptu: Miroslav Macek

Poslat nový komentář