Šátečkové koláčky
Před vyzkoušením tohoto starého českého receptu je nezbytné varovat: jakmile se totiž do čerstvě upečených koláčků pustíte, nevíte, kdy přestat…
Rozpis na dva plechy:
½ kg polohrubé mouky
špetka soli
citronová kůra
¼ vanilkového lusku
20 g kvasnic
¼ l mléka
100 g másla
70 g cukru
2 žloutky
vanilkový cukr na pocukrování
Smícháme mouku, sůl, cukr, tlučenou prosátou vanilku a strouhanou citronovou kůru. Vlijeme kvásek, který jsme si připravili z kvasnic a dále mléko, do kterého jsme vmíchali rozpuštěné máslo a žloutky. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme vykynout.
Vykynuté vyválíme na těsto o síle cca 1 cm, nakrájíme na čtverečky, doprostřed vložíme tvarohovou náplň, rohy těsta lehce vytáhneme a spojíme nad středem nádivky. Na plechu necháme ještě chvíli dokynout a pak pečeme při 180 stupních Celsia do červena.
Tvarohová náplň:
75 g másla
60 g cukru
3 žloutky
½ kg tučného tvarohu
citronová kůra
40 g rozinek máčených v rumu
sníh ze 3 bílků
Umícháme máslo s cukrem, pak vmícháme žloutky, citronovou kůru a tvaroh. Naposledy vmícháme rozinky a ušlehaný sníh.
Autor receptu: Miroslav Macek
Poslat nový komentář