Zapékané brambory s anglickou slaninou a sýrem gruyére

Foto: Z kuchařky Miroslava Macka
Foto: Z kuchařky Miroslava Macka

Výborná příloha k pečeným masům, ale se sklenkou či dvěma plnějšího bílého vína si je vychutnáte i samotné. Nezbytností jsou kvalitní brambory s tenkou slupkou, neméně kvalitní anglická slanina a originální sýr gruyére, vyráběný z nepasterovaného kravského mléka ve švýcarských kantonech Fribourg (podle vesničky v tomto kantonu dostal jméno), Vaud, Bern, Neuchatel, Jura, Swyz a Lucern.

Rozpis pro dvě osoby:

400 – 500 g brambor

75 g sýru gruyére

40 g másla

25 g anglické slaniny

sůl, černý pepř

Syrové brambory postrouháme na tenké plátky. Do pekáčku dáme na dno cca třetinu másla a pokrájené anglické slaniny. Rozprostřeme polovinu brambor, osolíme, opepříme, posypeme zhruba polovinou nastrouhaného sýra a další třetinou másla a anglické slaniny. Rozprostřeme zbytek brambor, opět osolíme, opepříme, posypeme zbývající polovinou sýra a ozdobíme zbytkem másla a anglické slaniny.

Zapékáme při 200 stupních Celsia zhruba 30 – 40 minut.

Autor receptu: Miroslav Macek

Poslat nový komentář