Zapékané brambory s anglickou slaninou a sýrem gruyére
Výborná příloha k pečeným masům, ale se sklenkou či dvěma plnějšího bílého vína si je vychutnáte i samotné. Nezbytností jsou kvalitní brambory s tenkou slupkou, neméně kvalitní anglická slanina a originální sýr gruyére, vyráběný z nepasterovaného kravského mléka ve švýcarských kantonech Fribourg (podle vesničky v tomto kantonu dostal jméno), Vaud, Bern, Neuchatel, Jura, Swyz a Lucern.
Rozpis pro dvě osoby:
400 – 500 g brambor
75 g sýru gruyére
40 g másla
25 g anglické slaniny
sůl, černý pepř
Syrové brambory postrouháme na tenké plátky. Do pekáčku dáme na dno cca třetinu másla a pokrájené anglické slaniny. Rozprostřeme polovinu brambor, osolíme, opepříme, posypeme zhruba polovinou nastrouhaného sýra a další třetinou másla a anglické slaniny. Rozprostřeme zbytek brambor, opět osolíme, opepříme, posypeme zbývající polovinou sýra a ozdobíme zbytkem másla a anglické slaniny.
Zapékáme při 200 stupních Celsia zhruba 30 – 40 minut.
Autor receptu: Miroslav Macek
Poslat nový komentář