Frikadely s paprikou a ovčím sýrem

Frikadely s paprikou a ovčím sýrem
Frikadely s paprikou a ovčím sýrem (autor: Miroslav Macek)

Tento původně chorvatský recept jsem v toku let trochu odlehčil (vynechal jsem vejce, se kterými jsou frikadely dost těžkým jídlem a také česnek, který válcoval jemnou chuť a vůni papriky), takže vám jej mohu s klidným srdcem doporučit i k letnímu venkovnímu posezení.

Rozpis pro 4 osoby

250 g vepřové krkovičky250 g předního hovězího1 menší cibule1 masitá červená paprika2 toasty50 g tvarohového ovčího sýra2 vrchovaté lžičky mleté sladké papriky, nejraději kaloczajskésůl, pepřmáslo na smaženíhrstka nasekané petrželové natě

Maso nahrubo umeleme, osolíme, opepříme, přidáme mletou papriku a na drobné kostičky nakrájené toasty, které jsme předem skropili vodou. Vše promícháme.Cibuli najemno posekáme a na másle zesklovatíme.Papriku dáme do vyhřáté trouby a krátce ji opečeme, až na ní vyskáčí „puchýře“. Následně ji zabalíme do sáčku či alobalu a necháme „vypotit“. Pak jde lehce sloupnout. Rozčtvrtíme, vybereme semeníky a pokrájíme ji na tenké proužky.Maso rozdělíme na osm dílů, z každého vytvoříme mokrýma rukama placičku, doprostřed dáme kousek sýra, cibulku a papriku a vše „zabalíme“ do bochánku.Pečeme na troše másla do růžova. Na závěr přidáme nasekanou petrželovou nať a získáme tak šťávu na polití bramborové kaše, která je nejlepší přílohou.Doporučené víno: těžší bílé, růžové, velmi lehké červené. Naposledy jsme k nim měli rýnský ryzlink, smaragd 2008 od Gritschů ze Spitz ve Wachau, a bylo to skvělé!Dobrou chuť přeju!

Autor receptu: Miroslav Macek

Poslat nový komentář