Chřest s omáčkou Mornay

Chřest s omáčkou Mornay
ilustrační foto

Chřestová sezóna je v plném proudu a tak Vám nabízím jeden z nejklasičtějších receptů na jeho úpravu.

Rozpis pro dvě osoby:

Půl kila chřestu oloupeme (nejrychleji speciálním nástrojem s pohyblivým ostřím), odkrojíme zavadlé konce a povaříme ve slané vodě s kolečkem citronu cca 15 minut. Necháme okapat, přendáme na předehřáté talíře a zalijeme omáčkou.

Omáčka Mornay: ¼ litru bešamelové omáčky se smetanou, před použitím vmícháme 2 lžíce másla a 3 lžíce strouhaného parmazánu. (Varianta: polovina parmazánu, polovina gruyéru).

Bešamelová omáčka se smetanou: světlá jíška, ¼ l mléka, sůl, pepř, muškátový oříšek, půlka menší cibule se zapíchnutým hřebíčkem, snítka petrželky a tymiánu, bobkový list.

Jíšku zředíme vroucím mlékem, přidáme ingredience a za stálého míchání povaříme. Procedíme, přidáme 1/8 l smetany, přivedeme k varu a pak necháme vychladnout.

Příloha: bageta

Doporučené víno: tzv. chřestové, tedy mladé, perlivé, lehké, ročníku 2010, nejraději veltlínské zelené…

Poslat nový komentář