Ať jdou do háje! A akátového!

Ať jdou do háje! A akátového!
ilustrační foto

Mám takový pocit, že se ze mě stává euroskeptik. Různé odborné komise Evropské unie v posledních měsících zakázaly nebo omezily používání stovek různých výrobků. Teď evropští byrokraté přišli s tím, že by se měly vykácet akáty, protože nejsou na našem kontinentu původní, ale byly sem zavlečeny někdy v 18. století.

Není to první nesmyslné rozhodnutí až příliš dobře placených evropských úředníků. Připomeňme rum, džemy, jež se tak nesmí jmenovat, pokud neobsahují 60% cukru, kadeřnice, které nesmějí nosit prstýnky, obyčejné žárovky a řadu dalších věcí.

Unii prý leží na srdci hlavně zvýšení úspor energie, zlepšení zdraví Evropanů a šetření životního prostředí. A tak lidé sedící v různých komisích, kteří v životě neviděli olomoucké tvarůžky ani z rychlíku, rozhodují o tom, zda se smějí vyrábět a prodávat a pod jakým názvem.

Určitě nevíte o tom, že loni v srpnu byl v tichosti schválen zákaz používání některých vysavačů. Od letošního září budou v unii v prodeji pouze vysavače s výkonem menším než 1 600 wattů a od roku 2017 dokonce jen s výkonem pod 900 wattů. Ještě že nebudou kontrolovat domácnosti, to bych ten svůj zřejmě musela vyhodit, současné vysavače mají průměrný výkon 1 800 wattů. To, že přístroj s nižším výkonem bude i hůř vysávat, asi nikomu v EU nevadí. A to nemluvím o žárovkách, jejichž značení dodnes nerozumím a každá, co jsem si koupila, svítila jak za dušičky. Kromě jedné, kterou mi prodali ve specializovaném elektro obchodě v Plumlovské ulici a kde mi prodavačka vysvětlila, podle čeho vybírat. Což jsem už dávno zapomněla, v paměti mi uvízlo je to, že svítivost se počítá v lumenech a musí jich být přes tisíc. A to nemluvím o tom, že úsporné zárovky obsahují toxickou rtuť. Edison by zaplakal...

Brusel se kromě toho zabýval snížením spotřeby igelitových pytlíků, oznámil kritéria, která určují množství vody při splachování toalet a pisoárů. Šedesátistránková technická zpráva, jejíž vypracování prý trvalo dva roky a stálo jistě fůru peněz evropských daňových poplatníků, konstatuje, že "průměrné množství vody na splachování bude představovat aritmetický průměr jednoho plného spláchnutí a tří úsporných spláchnutí". Dobrý, že? Už je vám jasné, jak máte splachovat na záchodě? Přesto asi k nejslavnějším bruselským „volovinám“ patří předpis o zakřivení banánů a okurek. Ty prvotřídní by se měly ohýbat o deset milimetrů na 10 centimetrů délky, zahnutější by do obchodu nesměly...

Myslela jsem si, že v Bruselu budou sedět ty nejchytřejší hlavy a nedělat nic jiného, než vymýšlet , jak se mít v jednotlivých zemích co nejlépe. Že se postarají, aby fungovala ekonomika a naopak nefungovaly podvody. Bože, jak jsem se mýlila... Zatím to vypadá, že ti superúředníci nedělají nic jiného, než házejí na papír, promiňte, jednu hovadinu za druhou.

Včera večer mě ale zase dostali. Podle unie by se měly vykácet akáty, protože nejsou původní evropskou rostlinou, byly sem zavlečeny někdy v 18. století. Unie akát považuje za rychle se množící a rychle rostoucí plevel. Přitom například včelaři potvrdí, že nádherně vonící akátové květy přinášejí až 10 % medného výnosu. Další odborníci říkají, že kdyby se mělo dát pryč vše, co není původní evropskou rostlinou, zanikla by zhruba třetina naší flóry... Původní totiž nejsou třeba brambory, jabloně, jahody a celá řada dalších rostlin a dřevin.

A tak se ptám – jak zařídit, aby se úředníci v Bruselu zabývali tím, co má smysl? Nevíte, kdy bydlí děd Vševěd?

Olga Katolická

 

Komentáře

Mám pocit,že úředníci do EU byli vybráni podle scénáře filmu "Vy nám taky, šéfe!", to znamená čím větší blb ,tím líp.Hlavně co nejrychleji zkrachovat.

Ten článek je super...

Myslím, že konec tohoto videa vše shrnuje ... https://www.youtube.com/watch?v=sQC375vGj9Q

Do hajzlu s celou slavnou unií. Nechápu, proč musíme pořád někomu lézt do zadku a poslouchat výmysly idiotů.A to se netýká jen akátů.

Poslat nový komentář