"Nevešli" jste se do školky? Vypomohou dětské skupiny!

"Nevešli" jste se do školky? Vypomohou dětské skupiny!
ilustrační foto MC Cipísek

 

Zavedení jednotných pravidel pro fungování takzvaných dětských skupin je jednou z priorit ministerstva práce a sociálních věcí. Mateřské školy nemají dostatečné kapacity a musejí děti odmítat, dětské skupiny tak pomohou tisícům dětí a rodičů řešit jejich akutní situaci.

„Zákon o dětských skupinách, který měla tento týden projednávat sněmovna, umožní zřizování dětských skupin u firem, úřadů, vysokých škol nebo zkrátka jen na místech, kde o ně bude zájem. Dětské skupiny tak uleví přeplněným školkám, které jen v minulém roce musely odmítnout 59 tisíc dětí,“ uvedl mluvčí ministerstva Petr Habáň.

„Nejde ale o náhradu za mateřské školy, dětské skupiny mohou být jen dočasnou a rychlou alternativou, abychom usnadnili matkám návrat na trh práce,“ doplnil mluvčí.

Dětská skupina spočívá v pravidelné péči o dítě mimo domácnost dítěte, v kolektivu dětí, mimo režim předpisů o školách a školských zařízeních. Služba může být poskytována za dohodnutou úhradu, maximálně však ve výši zřizovacích a provozních nákladů. Návrh upravuje konkrétní podmínky týkající se hygieny, počtu dětí apod. Pokud novelu včas podpoří obě komory parlamentu, mohl by začít platit od 1. září 2014. (red)

Poslat nový komentář