Koukněte se na létající kozy

Koukněte se na létající kozy
ilustrační foto
Další fotky: 
Koukněte se na létající kozy
Koukněte se na létající kozy
Koukněte se na létající kozy

Kozy jsou všeobecně pokládány za mlsná a nenáročná zvířata. Mlsné nejsou ani omylem, jejich chov žádnou extra péči nevyžaduje. Skutečnost, že jsou velmi chytré, asi potvrdí každý, kdo je někdy choval.

V živé paměti mám jeden statek na Prostějovsku, kde měli hlídací kozu. Zatímco obrovský německý ovčák každou návštěvu přivítal podáním mohutné tlapy, koza se pasovala do role strážce domu a vetřelce likvidovala zákeřnými útoky, při kterých velmi intenzivně využívala rohy. Její chovatelé z toho měli legraci do chvíle, kdy koza vážně poranila jednoho z návštěvníků.

"Obrátili jsme se na pojišťovnu, aby nám kozu pojistili, kdyby něco podobného ještě někdy provedla. Pojišťovák přijel a hned - kde máte pejska? Našemu vysvětlení, že pes je v klidu, ale útočí koza, uvěřil v okamžiku, kdy ho nabrala," vysvětlila mi tehdy chovatelka. Mimochodem, pojistku tehdy neuzavřeli, kozy pojišťovna v tabulkách neměla.

Nicméně jsem trochu odbočila. Pokud jste někdy viděli kůzlata v akci, jistě uznáte, že patří k jedněm z nejkrásnějších mláďat. Fotky "létajících" potomků anglonubijských koz, které dorazily do redakčního emailu, dokazují, že jsou navíc velmi pohybově nadané. Hezké koukání. (ber)

 

Poslat nový komentář