Chcete mít bělejší zuby? Jezte jahody a brokolici

Chcete mít bělejší zuby? Jezte jahody a brokolici
ilustrační foto

Nedávné britské studie prokázaly, že lidé s bělejšími zuby vypadají v průměru o pět let mladší, než opravdu jsou. V očích druhých vypadají atraktivnější, vzdělanější, bohatší a mají vyšší úspěšnost při pracovních pohovorech. Bílý úsměv je sen snad každého jedince. Pokud ale nemáte dostatek financí na bělící procedury, můžete si pomoci jinak. Třeba konzumací bělících čajů, ovoce či zeleniny.

V prvé řadě je dobré dopátrat se, proč jsou naše zuby zažloutlé či skvrnité. Může to být třeba kvůli naší náklonnosti ke kávě a tmavým čajům, ale také díky užívání antibiotik, či nemoci zubní skloviny. Základem zářivého úsměvu je tedy hlavně důkladná péče o chrup a snaha vyvarovat se „škůdcům“. Existuje řada potravin, které napomáhají udržet zuby bílé. Nemají sice moc, aby zuby vybělily a zbavily nevzhledných skvrn na sklovině, ale úsilí o zdravý a zářivý chrup podpoří.

Zelený čaj

V porovnání s jinými čaji má viditelně světlejší barvu, tudíž nemá tendenci zanášet zubní sklovinu nevzhlednými flíčky. Navíc působí velice příznivě na zuby a dásně, což potvrdila studie z roku 2009, kdy jedinci, kteří pili každý den šálek zeleného čaje, měli zdravější zuby i dásně v porovnání s těmi, kteří zelený čaj nepili.

Ovoce

Nejlepším způsobem jak bělit zuby je každodenní konzumace ovoce. Za nejúčinnější vědci označili jahody, citrónové šťávy a pomerančové kůry. Každé toto ovoce obsahuje řadu enzymů a kyselin, které dokážou prolomit vzniklé nevzhledné skvrny na sklovině. Důležité je zde motto „všeho s mírou“, neboť nadměrné užívání těchto enzymů a kyselin může způsobit rozklad skloviny. Proto je dobré toto „bělení“ završit vypitím sklenice vody. Dalším zázračným ovocem jsou jablka, která obsahují kyselinu jablečnou. Tato kyselina zvyšuje produkci slin, které pomáhají čistit zuby a odstraňovat skvrnky ze zubů.

Ananas

Dalším účinným ovocem v procesu bělení zubů je ananas. Ananas obsahuje tzv. bromelanin, což je směsice přírodních enzymů, které zpracovávají stravitelné bílkoviny. Vědecká studie prokázala, že zubní pasty obsahující bromelanin výrazně snižují výskyt zubních skvrn a zabraňují jejich dalšímu vzniku.

Houby shiitake

Tyto houby obsahují přírodní cukr lentinan, který má antibakteriální účinky. Dle japonských vědců extrakty obsažené v houbách shiitake pomáhají eliminovat bakterie v ústech a snižují tvorbu zubního plaku a skvrn.

Brokolice

Brokolice je bohatá na železo a pomáhá posílit zuby proti bakteriím, které způsobují rozpad skloviny a tvorbu zubních skvrn. Železo obsažené v brokolici má schopnost vytvořit jakýsi ochranný obal na povrchu zubů, čímž minimalizuje kontakt zubů se škodlivými bakteriemi.

Sezamový olej

O účincích sezamového oleje se dozvídáme již z praktik dávného indického lékařství. Pokud chcete zabránit zubním nemocem a vybělit zuby, kloktejte sezamový olej po dobu 15 až 20 minut. Podle výzkumu provedeného v roce 2009 sezamový olej snižuje tvorbu zubního plaku a má příznivé účinky na dásně, udržuje je zdravé.

Tak vzhůru za hezkým bílým chrupem.

Zdroj: HungryForChange, foto internet

Komentáře

zajímavé, funguje to?

Nejsem si jistá, jestli pouhé zapití ,, bělení ovocem" jak je uvedeno v článku, pomůže zabránit tomu, aby nedošlo k poškození zubní skloviny. Taky bych doporučila po konzumaci ovoce alespoň půl hodiny zuby nečistit, protože je sklovina narušená a může dojít ještě k dalšímu poškození. Já působení těchto potravin a sladkých nápojů řeším pastou Pronamel, která právě sklovinu chráná před jejich působením a preventivně chrání před dalším oslabováním skloviny.Markéta, GSK

Poslat nový komentář