Světoznámá modelka Pavlína Pořízková dnes slaví padesátiny!

Světoznámá modelka Pavlína Pořízková dnes slaví padesátiny!
Foto theplace2.ru, free1

 

Světoznámá modelka, první Češka, která se prosadila ve světovém modelingu. Rodačka z Prostějova, která dodnes oslňuje svou krásou. Pavlína Pořízková. Žena, která se objevila na třech tisících obálkách módních magazínů oslaví dnes padesátiny. Ke svému úspěchu kdysi poznamenala, že za to vděčí zřejmě své krátkozrakosti. Do fotoaparátu prý musela vždycky trochu mžourat a snažila se zaostřit, a tak vznikl její slavný "nepřítomný a tajemný" pohled.

Pavlína Pořízková byla první česká modelka, která ve svém oboru pronikla na vrchol. Její cesta ale byla notně trnitá. Když jí byly tři roky, její rodiče emigrovali a šest let trvalo jejich úsilí dostat dceru za dramatických okolností ze země. Poté rodina žila ve Švédsku, a když jí bylo 14 let, její fotka oslovila zástupce firmy Elite. Její hvězdná kariéra, provázená i temnými stránkami života, tak mohla začít. Pořízková, která 9. dubna oslaví padesátiny, se nejdříve dostala do Paříže, poté přesídlila do New Yorku.

V roce 1984 se objevila jako první dívka ze střední a východní Evropy na titulní stránce časopisu Sports Illustrated a následovaly Playboy, Vogue, Elle, Harper's Bazaar a další prestižní magazíny. Časopis People ji zařadil mezi padesátku nejkrásnějších lidí na světě, Harper's Bazaar dokonce do desítky nejkrásnějších žen světa. Dlouhodobě také spolupracovala s firmou Escada. V roce 1993 ukončila svůj pohádkový kontrakt s firmou Estée Lauder, jejíž tváří byla deset let.

Na přehlídkových molech se Pořízková, která ve světě používá jméno Paulina Porizkova, přestala objevovat koncem 90. let, módní průmysl však o ni stále jeví zájem. Po konci kariéry modelky se začala věnovat filmu a objevila se v téměř dvacítce snímků. Je také autorkou několika knih.

Středem jejího zájmu je nyní rodina. V roce 1989 se jejím manželem stal Ric Ocasek, rodilý Američan s českými předky. S členem někdejší skupiny The Cars, se kterým se seznámila ve svých 19 letech, když byl ještě ženatý, má dva syny Jonathana a Olivera. Její synové prý sice česky neumí, ale Česko milují.

Do Čech se Pořízková vrací ráda, vloni v říjnu jsme ji mohli potkat i v ulicích Prostějova. (ber)

Poslat nový komentář