Oblíbení herci pokřtili v ZOO Zlín malé dželady

Oblíbení herci pokřtili v ZOO Zlín malé dželady
ilustrační foto
Další fotky: 
Oblíbení herci pokřtili v ZOO Zlín malé dželady

Mia a Sam. Tak se od úterý 2. června oficiálně jmenují dvě mláďata dželad ve zlínské zoo. Samička Mia přišla na svět již v dubnu 2014 a byla vůbec prvním mládětem dželad nejen ve zlínské zoo, ale také v celé ČR. Sameček Sam se narodil v únoru letošního roku. Obě dvě mláďata patří mezi významné chovatelské úspěchy i v rámci evropských zoo. Kmotry malých opiček se stali oblíbení herci – Markéta Hrubešová a Roman Vojtek.

Křtiny proběhly přímo u expozice dželad v etiopské oblasti zoo. Ve venkovním výběhu tak kmotři i návštěvníci mohli obdivovat celou početnou tlupu dželad včetně dvou mláďat. Zatímco Sam se prozatím drží v těsné blízkosti své maminky, Mia už naprosto samostatně dovádí v celém rozlehlém výběhu. U křtin malé dželady zastoupili plyšoví dvojníci. Připíjelo se dětským šampaňským a mláďata získala jména, která jim zůstanou po celý život.

Dželady chová zlínská zoo od roku 2010. „Jako první jsme získali skupinu pěti dospělých samců, v roce 2013 k nám přicestovaly čtyři dospělé samice, dva mladší samci a jeden dominantní samec,“ vysvětlila mluvčí zahrady Romana Bujáčková. Početnou tlupu mohou návštěvníci obdivovat v prostorném výběhu v rámci expozice Etiopie. Dželady jsou totiž jedny z mála primátů, které tráví veškerý čas téměř na zemi. Jejich domovinou jsou náhorní plošiny severní a střední Etiopie, ve volné přírodě je nikde jinde nenajdeme. Jsou to výluční vegetariáni, v jejichž potravě je zastoupena prakticky jen tráva. S neuvěřitelnou šikovností ji dokáží trhat celé hodiny. Právě proto mají i ve zlínské zoo k dispozici tak rozlehlý výběh. (red)

Foto: ZOO Zlín

Poslat nový komentář