Medvědokočkám se v Olomouci daří

Medvědokočkám se v Olomouci daří
ilustrační foto

Ve středu 27. 1. Se v ZOO Olomouc  rodilo u binturongů. Ošetřovatelé zpočátku pozorovali jedno mládě, které  vypadalo v pořádku. Matka se o něj starala, ale byla s ním schovaná v porodním boxu. Ošetřovatelé nakonec zjistili, že mláďata jsou dvě.

„Na pavilonu šelem probíhá oprava jednoho z velkých akvárií, která s sebou nezbytně nese zvýšenou hlučnost. Ošetřovatelé se tedy snaží dopřát rodince alespoň maximální soukromí a návštěvy jejich ubikace omezují jen na ty nezbytně nutné. Vypadá to, že matka si na probíhající práce před porodem už zvykla a na její mateřské péči, kterou projevila v předchozích případech, se nic nezmění. Chování rodinky je bedlivě sledováno a v neděli bylo pro nás příjemným překvapením, když se ukázalo, že mláďata jsou dvě,“uvedla mluvčí zahrady Karla Břečková.

V olomoucké zoo se s binturongy návštěvníci poprvé setkali v roce 1990. Tehdy se postupně narodila tři mláďata, pouze o jediné však pečovala matka sama. U dvou ostatních se péče ujal v prvním případě ošetřovatel, ve druhém domácí kočka. Od roku  1998 se nedařilo sestavit nový chovný pár. Až nynější páreček Gerry a Terezka přivedli na svět své první mládě v roce 2012 a odchovy se začaly opět dařit. Nynější potomci jsou jejich pátý a šestý. 

Binturong

 Je největší cibetkovitá šelma pocházející z Asie. Četnost ve volné přírodě se odhaduje na základě fotopastí. Plantáže palmy olejné nahrazují nemilosrdně jejich domovské pralesy. V zajetí je chováno kolem 250 kusů. V zoologických zahradách nejsou běžní kvůli převažující noční aktivitě a nesnadnému rozmnožování.

Anglické označení „bearcat“ (medvědokočka) je poměrně výstižné. Jeho zajímavé vzezření je korunováno skvělým lezeckým uměním. Má pro šelmy vzácný chápavý ocas, který mu ve větvích dodává jistotu. Může viset podobně jako lenochod nebo lézt hlavou dolů. Spí na stromě obkročmo s končetinami visícími volně dolů, ale ocasem pevně omotaným kolem větve.​ (red)

Poslat nový komentář