Pamatujete? Ježek v kleci

Pamatujete? Ježek v kleci
ilustrační foto

Poprvé se u nás objevil v souvislosti s Rychlými šípy Jaroslava Foglara. Ten ho představil ve vůbec prvním příběhu nazvaném Záhada hlavolamu, který vyšel v časopisu Mladý hlasatel 30. srpna 1940.

Jedná se o první známou ilustraci Ježka v kleci ve "válcové" podobě. Obálku tohoto vydání tvořila ilustrace kreslíře Jana Fischera, kde byl jasně znázorněn tvar tohoto hlavolamu. Po velkém úspěchu a mnoha dopisech od čtenářů se rozhodl pan Foglar napsat také román. Prvního knižního vydání se Záhada Hlavolamu dočkala v roce 1941 v nakladatelství Kobes. 

Jaroslav Foglar ukazoval na svých besedách Ježka v kleci, který nejlépe odpovídal své předloze a byl vyroben neznámým autorem. Foglarův Ježek je z pochromované oceli s rozměry 4,5 x 7,6 cm. Rozšroubovatelná kulička má 14 špičatých ostnů. Z muzea zmizel Foglarův deník a Ježek v kleci! To hlásaly noviny 16. září 1997, protože byl zcizen právě Ježek v kleci pana Jaroslava Foglara. Tento hlavolam se do dnešního dne nenašel a současného majitele tak asi už nikdo nevypátrá. Ztratil se tak stejně jako románový hlavolam ve stoce. Ten se ovšem po nějaké době znovu našel a tak nezbývá než doufat, že se i tento ztracený, legendami opředený, hlavolam také po čase nalezne.

Já ten náš, kterého mi kdysi přinesl táta, našla. Ovšem vytáhnout se mi ho nepovedlo. Zatím. (ber) 

 

Komentáře

Přesně takovýho mám doma.Zdraví Široko...

Poslat nový komentář