Zapomenutí rodáci. Režisér Josef Mach

Zapomenutí rodáci. Režisér Josef Mach
ilustrační foto
Další fotky: 
Zapomenutí rodáci. Režisér Josef Mach
Zapomenutí rodáci. Režisér Josef Mach

V Prostějově se narodila řada osobností, které naše město proslavily nejen v České republice, ale i v celém světě. Vynálezce Otto Wichterleho, krásnou modelku Pavlínu Pořízkovou, básníka Jiřího Wolkera či herečku Milenu Dvorskou znají asi všichni. Jen málokdo i z rodilých Prostějovanů ví, že zde 25. února 1909 spatřil světlo světa režisér Josef Mach.

Že vám tohle jméno nic neříká? A přece jeden každý z vás nějaké jeho dílo viděl. Točil totiž pohádky, detektivky i „májovky“.

Byl to jeho nápad usadit vojáka Martina, čerta i Káču z pohádky Hrátky s čertem do Ladovských kulis. Byl to on, kdo stál u zrodu filmů Florenc 13:30 a skloubil rozmanitou rodinu Tříškovu v jejich trampotách. Pokud jste s napětím čekali, jak skončí detektivka Na kolejích čeká vrah, vězte, že je rovněž z dílny Josefa Macha. No, a pokud vás ještě dnes rozesmívá jedinečný děda Potůček ze Tří chlapů v chalupě, celou sérii, vůbec druhého seriálu v české historii, režíroval opět prostějovský rodák.

Sáhl ovšem i do jiného ranku, třeba pro legendárního jugoslávského herce Gojko Mitiče, který byl svým vzezřením ideálním představitelem hrdých (a řádně „vymakaných“) indiánských hrdinů. Právě s ním natočil májovku Synové velké medvědice.

Na jeho kontě je i film Paleta lásky. S jeho hrdinou, malířem Josefem Mánesem, se v něm vrátil i do Čech pod Kosířem.

Josef Mach zemřel 7. července 1987 v Praze. (ber)

Foto: ČSFD

Poslat nový komentář