Neznámá rodačka: Helena Fibingerová

Neznámá rodačka: Helena Fibingerová
ilustrační foto

Koulařská královna Helena Fibingerová patří mezi legendy české atletiky. Málokdo ale ví, že atletka, která je už 42 let držitelkou halového světového rekordu výkonem 22,5 metru, pochází z Víceměřic na Prostějovsku.

Helena Fibingerová se narodila jako dcera mlynáře 13. července 1949 ve Víceměřicích na Hané. Brzy po jejím narození se rodiče přestěhovali do Uherského Ostrohu na Slovácku. Tehdy nikdo netušil, že se stane naší nejúspěšnější koulařkou všech dob. Začínala s atletikou doma v Uherském Ostrohu u místního učitele L. Přílezkého v roce 1964, byla ve Spartaku Uherské Hradiště, pak v Gottwaldově, kde tři roky trénovala s trenérem J. Brabcem, až skončila ve Vítkovicích, za které startovala v letech 1968 - 1988.

Helenina kariéra je závratná. V roce 1983 se stala mistryní světa, osm zlatých kovů si přivezla z halového mistrovství Evropy, dvě stříbra a jeden bronz pak ze šampionátu Starého kontinentu pod otevřeným nebem. Třetí příčku obsadila na olympijských hrách v roce 1976 a už 42 let je držitelkou halového světového rekordu výkonem 22,5 metru. Z mistrovství Československa dokázala svoji sbírku obohatit celkem o 29 nejcennějších kovů.

Třicet let se Fibingerová věnuje v Českém atletickém svazu marketingu a pozorně sleduje výkony především českých reprezentantů. „Atletika byla, je a bude mým životem. Dělám práci, která je snad užitečná a baví mě," říká koulařka, která před pár týdny dny oslavila 70. narozeniny. Dodatečně gratulujeme! (ber)

Foto: FB

Poslat nový komentář