Pamatujete? Odstřel hlavních budov OP

Pamatujete? Odstřel hlavních budov OP
Foto ber
Další fotky: 
Pamatujete? Odstřel hlavních budov OP

Stovky lidí se 28. června 2014 přišly podívat na odstřel budov bývalého Oděvního průmyslu. Některé přivedla zvědavost, mnoho se jich přišlo rozloučit s fabrikou, se kterou byl spjat jejich život. Dálnice utichla přesně v sedm hodin, o pár minut později signalizační světlice definitivně ukončila éru oděvního gigantu, známého po celém světě.

A PvNovinky byly u toho...

Obrovská detonace a vzápětí trosky, sunoucí se v oblacích prachu k zemi. Odstřel se Zdeňkovi Sobíškovi povedl na jedničku. "Je to životní výzva," netajil se střelmistr před časem. Teď už ví, že se jí zhostil na jedničku. Zatímco on si práci chválí, mnoho přihlížejících se netají smutkem. "Apokalypsa," vzdychá starý pán. Před lety fabriku stavěl, po požáru v roce 1967 ji pomáhal opravovat. "Právě jsem přišel o kus života," dodává posmutněle. O kousek dál stojící mladá žena má slzy v očích. "Nikdy jsem tam nepracovala, nemám vlastně s OP nic společného. Ale jsem Prostějovák a OP k městu prostě patřilo. Je mi to moc líto," utírá slzy. 

A zatím se po okolí sune prašný oblak, který na chvíli zakryje i slunce. Apokalypsa. Tak nějak vypadá. Jenže za tuhle může 4200 rozbušek a bleskovic, kilometry drátu a 1,1 tuny dynamitu. (ber)

Poslat nový komentář