Pamatujete? Videokazety

Pamatujete? Videokazety
ilustrační foto FB

Úplně první kazety představila firma Ampex. První přístroj, Ampex VRX-1000, přišel na trh v roce 1956. Páska byla široká přes pět centimetrů a cena 50 tisíc dolarů skutečně neumožňovala koupi nikomu kromě velkých mediálních firem. To společnost Sony svým přístrojem PV-100 zkoušela v roce 1963 oslovit i vzdělávací instituce nebo např. letiště. 

V následujících desetiletích se velké firmy přetahovaly o zákazníky a vyvíjely své vlastní formáty videokazet. Už tenkrát se video neobešlo bez časovače, vždyť právě možnost si nahrát pořad, o který by jinak přišli, vedla diváky k nákupu videa. O přízeň veřejnosti se ucházely kazety Betamax od firmy Sony a kazety VHS od firmy JVC.

VHS nabídlo dvouhodinový záznam. Sony, ve snaze vyrovnat se těmto dvěma hodinám, zpomalila rychlost navíjení kazety na polovinu. Tentýž krok ale zopakovala i JVC, čímž se VHS dostalo na čtyři hodiny nahrávání. A zase, když se firmě Sony povedlo díky ztenčení pásky a dalším úpravám prodloužit délku záznamu na pět hodin, JVC se podobnými kroky dostalo za hranici hodin šesti. K přístrojům Sony bylo možné dokoupit jakýsi měnič kazet (až čtyř), VHS zase nakonec umělo zaznamenat až 9 hodin záznamu.

Kdeže ty časy jsou. Videokazety má hodně z nás ještě doma, ale většina je nahradila DVD či nejrůznější datová úložiště. (ber)

Poslat nový komentář