Už to roste, už to klíčí. Z projektu komunitních zahrad můžete získat až sto tisíc!

Už to roste, už to klíčí. Z projektu komunitních zahrad můžete získat až sto tisíc!
Foto kaufland.cz

Už to roste, už to klíčí.  Z projektu komunitních zahrad můžete získat až sto tisíc!

Zahradničení je vyzkoušeným lékem na stres a jeho pozitivní dopady na psychickou pohodu a fyzickou kondici pravidelně dokazují četné vědecké studie. Radost z vypěstovaných bylinek nebo vlastní kytice na stůl si díky komunitním zahradám mohou užít i obyvatelé měst. Pomoci jim v tom může podpora od společnosti Kaufland a Nadace Via.

S projekem „Už to roste, už to klíčí” přišla společnost Kaufland před třemi roky a za tu dobu  otevřela nové komunitní zahrady u šesti svých prodejen. Ve spolupráci s Nadací Via rozšiřuje svůj projekt a  vyhlašuje grantový program na podporu nových, ale i existujících komunitních zahrad.

„Jsou tomu už tři roky, co jsme začali budovat na našich pozemcích vedle prodejen Komunitní zahrady. Chtěli jsme vytvořit místo pro setkávání lidí s možností si něco vypěstovat. Zájem o zahrady je ale tak velký, že jsme se rozhodli tento projekt dále rozšířit do dalších míst, kde působíme. Chceme podpořit místní komunity a být dobrým sousedem.“ říká Renata Maierl, tisková mluvčí společnosti Kaufland.

Trend komunitních zahrad se v Česku zabydlel před pár lety a získává si víc a víc příznivců. Základní myšlenkou komunitních zahrad je aktivní využití opuštěných ploch, které si lidé společně upraví a následně si pak pěstují zeleninu, bylinky nebo třeba květiny. Zahrada pomáhá mezigenerační setkávání a přirozeně sdružuje lidi. Potkáte tu třeba sousedy, které jste léta znali jen od vidění.

O podporu v projektu Už to roste, už to klíčí,  mohou žádat existující komunitní zahrady, ale i začínající nadšenci, kteří chtějí založit zcela novou zahradu. V obou případech je ale nutné, aby zahrada byla umístěna v katastrálním území města, ve kterém se nachází prodejna nákupního řetězce Kaufland. O příspěvek až do výše 100 000 Kč se mohou zájemci hlásit až do 15. března na stránce www.kaufland.cz/…ady. (ber)

Poslat nový komentář