Krutihlav obecný má v Kosířských lomech další příležitosti k hnízdění

Krutihlav obecný má v Kosířských lomech další příležitosti k hnízdění
Foto Karel Poprach
Další fotky: 
Krutihlav obecný má v Kosířských lomech další příležitosti k hnízdění

Krutihlav obecný má v Kosířských lomech další příležitosti k hnízdění

Instalace budek ve starých sadech národní přírodní památky Kosířské lomy byla úspěšně dokončena. Teď už zbývá jen s napětím čekat, zda se budky krutihlavům obecným zalíbí.

„Krutihlav obecný upoutá spíše hlasem než vzhledem. Je příbuzný strakapoudům, ale na rozdíl od nich si dutinu nedokáže sám vytesat. Jde o tažný druh, který zimu tráví ve střední Africe, kam odlétá koncem srpna. K nám se vrací koncem dubna, kdy jeho přítomnost na hnízdišti prozradí hlasité tje tje tje te. Z dutiny nebo budky, která se mu zalíbí, je schopný vyhnat vrabce či sýkorku. Nošením materiálu na stavbu vlastního hnízda se krutihlav nezdržuje a rovnou klade okolo osmi bílých vajec. Mláďata i dospělci krutihlava v případě ohrožení syčí a kroutí hlavou, odtud jeho jméno. Potravu těchto ptáků tvoří zejména hmyz, se zvláštní oblibou požírají mravence a jejich larvy,“ říká Vladislav Holec z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Pokud krutihlava chcete poznat zblízka, vyvěste mu na zahrádce budku. Stačí sýkorník s trochu větším otvorem. Krutihlav totiž rád žije i ve starých zahradách či zahrádkářských koloniích, které nabízejí dostatek hmyzí potravy.

„Za pomoc s instalací budek děkujeme strážcům přírody CHKO Litovelské Pomoraví. Akce by nevznikla bez finanční podpory  Programu péče o krajinu,“ doplnil Holec. (ber)

Poslat nový komentář