Městské lázně oslavily šedesátiny

Městské lázně oslavily šedesátiny
ilustrační foto

Městské lázně oslavily šedesátiny

Objekt prostějovských městských lázní byl vybudován podle projektu architektů Vladimíra Vychodila a Radoslava Malasky. Železobetonové konstrukce navrhl Alois Smékal a interiéry Miloš Libra. Stavbu realizoval národní podnik Pozemní stavby – stavební správa Prostějov, hlavním investorem byl Oblastní komunální podnik města Prostějova.  Projekt představuje zdařilou realizaci postavenou v duchu bruselského stylu.

Architekti se inspirovali světovou výstavou EXPO 58 v Bruselu, především prosklenou stavbou československého pavilonu od architektů Františka Cubra, Josefa Hrubého a Zdeňka Pokorného. Stavba byla zahájena na jaře roku 1959. Postup prací ale neprobíhal podle daných představ a s neustálým navyšováním rozpočtu se prodlužoval termín dokončení. 27. února 1962 byly lázně uvedeny do zkušebního provozu. Pro veřejnost byly otevřeny o měsíc později.

Lázně v době svého otevření plnily také funkci lázní očistných (ne všechny byty a domy měly koupelny), proto zde bylo v přízemí i 26 van a odpočinková místnost s lehátky. (Zdroj Hana Bartková)

Poslat nový komentář