Bezpečnostní akce opět odhalila hříšníky na silnicích

Bezpečnostní akce opět odhalila hříšníky na silnicích
ilustrační foto ber

Během prvních tří prázdninových víkendů se v rámci celé České republiky uskutečnila dopravně bezpečnostní akce s příhodným názvem „Prázdniny“. Na Prostějovsku se akce zúčastnilo celkem 85 policistů, kteří zkontrolovali 2 262 vozidel. Zjistili 195 dopravních přestupků, 176 vyřešili na místě uložením blokových pokut v souhrnné výši 61 200 korun. Zbylých 19 přestupků bylo oznámeno k dořešení příslušnému správnímu orgánu.

„Nejčastějším zjištěným přestupkem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti v celkem 54 případech. Čtyři případy byly předány k dořešení příslušnému správnímu orgánu. Za ostatní policisté uložili blokové pokuty v celkové výši 30 500 korun,“ uvedl policejní mluvčí František Kořínek.

Druhým nejčastěji zjištěným přestupkem byl nevyhovující technický stav vozidel v 39 případech. V 16 případech policisté zjistili řidiče pod vlivem alkoholu, či jiné návykové látky (12 x alkohol, 4 x JNL). Dle četnosti přestupku pak následovala jízda bez řidičského průkazu (14 případů) a nepoužití bezpečnostních pásů a jízda po dálnici bez dálniční známky (shodně po 4 případech).

Realizací této celorepublikové akce však zvýšený dohled na komunikacích Prostějovska neskončil a další preventivně zaměřené akce budou pokračovat.

„První z nich proběhla již včera v době od 5 do 9 hodin. Dvacet policistů ze všech základních útvarů při kontrole 460 vozidel zjistilo 22 dopravních přestupků. 21 přestupků vyřešili v blokovém řízení uložením pokut ve výši 8 100 korun. Jeden přestupek řízení pod vlivem alkoholu byl předán k dořešení příslušnému správnímu orgánu. Nejčastěji zjištěným přestupkem včera byl nevyhovující technický stav vozidel, který se na počtu zjištěných přestupků podílel rovnou polovinou,“ dodal mluvčí.

Další dopravně bezpečnostní akce je plánována již v tomto týdnu. (red)

Poslat nový komentář