Olomoucký kraj obdržel 2085 kotlíkových žádostí. Další nebere

Olomoucký kraj obdržel 2085 kotlíkových žádostí. Další nebere
ilustrační foto kr-olomoucky.cz

V pátek 29. dubna v pravé poledne ukončilo hejtmanství přijímání žádostí o finanční podporu na výměnu starých kotlů za nové. Olomoucký kraj změnil termín kvůli velkému zájmu lidí. Původně počítal s ukončením příjmu žádostí až k 13. květnu.

Krajští radní už přidělili dotace necelým třem stovkám žadatelů. Dalšími čtyřmi sty žádostí se budou zabývat v polovině května. Schvalovací proces vyvrcholí 21. července.

„Olomoucký kraj se zavázal, že vymění minimálně 1 140 starých zdrojů tepla za nové. Už víme, že toto číslo bude překročeno. Jsme ale limitování celkovou částkou, kterou na rozdělení máme,“ uvedl hejtman Jiří Rozbořil. Obrátil se proto na ministra životního prostředí Richarda Brabce a požádal o navýšení částky pro Olomoucký kraj. „Tak, aby vzhledem k velkému počtu žadatelů mohlo být uspokojeno více zájemců. Mohlo by jít o 60 až 80 milionů korun. Ministerstvo ale zatím nereagovalo,“ doplnil hejtman.

Kotlíkové dotace rozděluje Olomoucký kraj poprvé ve své historii. Celkem má k dispozici 166 milionů korun. Maximální výše dotace na jednu žádost činí 127 500 korun. V následujících letech by měla proběhnout ještě další dvě kola tohoto programu. (red)

Poslat nový komentář