Muž byl obviněn z několika trestných činů. Okrádal seniorky i v Prostějově

Muž byl obviněn z několika trestných činů. Okrádal seniorky i v Prostějově
Ilustrační foto http://vscr.cz

Kriminalisté oddělení obecné kriminality Služby kriminální policie a vyšetřování územního odboru Olomouc zahájili trestní stíhání 36letého muže z Olomoucka, kterého obvinili z trestných činů porušování domovní svobody, krádež a pokračujícího trestného činu podvod dílem dokonaným, dílem ve stadiu pokusu. Tohoto protiprávního jednání se měl dopustit od dubna do konce července letošního roku v několika případech na teritoriu města Olomouce i Prostějova, a to vůči ženám – seniorkám, ve věku od 66 do 87 let. Jednalo se o celkem jedenáct skutků.

"Ve dvou případech se měl se seniorkami náhodně seznámit, tyto ho měly pozvat do bytu a tam měl, pod smyšlenými legendami, od nich vylákal peníze. V prvním případě tvrdil, že peníze potřebuje na nákup stavebního materiálu a od 80leté paní měl vylákat 5 000 korun. Polovinu vrátil, druhou však již ne. Ve druhém případě měl tvrdit 87leté seniorce, že potřebuje peníze na nákup invalidního vozíku a takto z ní měl vylákat 35 000 korun, které nevrátil. Tutéž seniorku měl později kontaktovat s tím, že jí přišel vrátit peníze. Jakmile však otevřela vstupní dveře do bytového domu a nechala pootevřené dveře od svého bytu, měl do bytu rychle vstoupit a odcizit jí 16 000 korun," uvedla k případu policejní mluvčí Irena Urbánková. 

V některých z dalších případů měl seniorky kontaktovat telefonicky a pod různými smyšlenými legendami (vnuk, přítel od vnučky), měl od nich vylákat různě vysoké finanční obnosy – a to ať už na údajnou nehodu kamaráda, na údajné zaplacení opravy vozidla, či údajné zařízení pohřbu kamaráda. Pro tyto peníze měl pak poslat svého „údajného“ kamaráda. 

V několika případech měl poškozené seniorky kontaktovat osobně, a to jako údajný policista, a to pod různými smyšlenými legendami - údajné vyšetřování předchozí trestné činnosti, údajně hrozící postih vnukovi za neuhrazení dluhu, údajná autohavárie rodinného příslušníka se zraněním, nebo údajný výskyt falešných bankovek ve městě s tím, že je nutné bankovky určité nominální hodnoty zkontrolovat specialistou. Takto měl od seniorek vylákat peníze, pouze ve dvou případech se mu to nepodařilo.

"Tímto podvodným jednáním měl neoprávněně získat celkem 142 500 korun. Při prověřování kriminalisté zjistili, že obviněný muž byl v minulosti již za obdobnou trestnou činnost na seniorech soudně trestán," přidala další poznatek Urbánková.

Na základě důkladného vyhodnocení všech získaných informací, poznatků a podkladů zahájili kriminalisté koncem září letošního roku trestní stíhání 36letého muže, kterého obvinili z trestných činů porušování domovní svobody, krádež a pokračujícího trestného činu podvod dílem dokonaným, dílem ve stadiu pokusu. V případě prokázání viny a odsouzení mu za uvedené trestné činy hrozí až pětiletý pobyt za mřížemi.

"Ze strany policejního orgánu byl dán podnět státnímu zástupci k vydání návrhu na vzetí obviněného do vazby, který byl soudem akceptován, a trestní stíhání obviněného je vedeno vazebně," dodala mluvčí. (red)

Poslat nový komentář