Policisté sdělili podezření z krádeží dvěma strakám

Policisté sdělili podezření z krádeží dvěma strakám
Ilustrační foto ber

Koncem minulého týdne si ho vyslechl 30letý muž z malé obce na Prostějovsku, který se dopouštěl protiprávního jednání majetkového charakteru od konce února, a to celkem ve dvanácti případech, které byly původně šetřeny jako přestupky proti majetku. Cílem jeho pochůzek byly různé prostějovské prodejny od marketů až třeba po chovatelské potřeby a tam si bral zboží, které ho zaujalo a posloužilo mu k osobnímu prospěchu a vlastnímu uspokojení. Ukradené věci dával do kapes nebo přímo do tašky. 

V jednom případě, začátkem dubna, nebyl sám, ale měl s sebou komplice. Známého si přizval pravděpodobně z toho důvodu, že měl jednu ruku nepoužitelnou z důvodu zlomeniny a těžko by dával zboží do tašky. Známému, který tašku nosil, tam nastrkal bonboniéry, kus vepřového, láhev portského vína, olej, nutelly a baterie a společně se pokusili prodejnu opustit. Za pokladnami měli ovšem smůlu. Tam je zadržel bystrý pracovník ochranky. Podezřelý muž bral v prodejnách nejen potraviny a cukrovinky, ale i různé nářadí, žrádlo pro domácí mazlíčky, alkohol a drogistické zboží. V jednom případě se prokázala i krádež mobilního telefonu, kterou provedl společně s mladistvou dívkou. Od poškozeného si mobil v hodnotě 6 500 Kč půjčili, ale zapomněli mu říct, že na dobu neurčitou a odešli pryč. Až do konce května tak napáchal škodu a nakradl zboží za celkovou částku něco málo přesahující 37 000 Kč. Za trestný čin krádež mu dle trestního zákoníku hrozí až dvouletý trest odnětí svobody. Trestní stíhání je vedeno na svobodě.

V pondělí sdělili prostějovští policisté ve zkráceném přípravném řízení podezření z trestných činů krádež a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku 33leté ženě z Ostravy, která se dopouští majetkové trestné činnosti nejen v našem regionu. Bylo jí prokázáno šest skutků, kterých se dopustila v období od začátku května do 27. června. Poslední krádeže se dopustila v kostele na Filipcově náměstí v Prostějově a po které byla zadržena přivolanou hlídkou. Pokusila se okrást ženu, která se v kostele modlila a vedle sebe měla položenou kabelku s peněženkou s finanční hotovostí několik tisíc a platební kartou. Při krádeži byla přistižena a skončila na služebně a následně i v policejní cele. Ve všech předešlých případech využila v prostějovských marketech nepozornosti zákazníků, které okradla buď o celou tašku, nebo vzala jen lehce dostupnou peněženku. Okradení zákazníci většinou přišli o peníze, osobní doklady a platební karty. Celková škoda, kterou napáchala, byla vyčíslena na necelých 26 000 Kč. Trestní stíhání podezřelé ženy bude vedeno na svobodě. "Vzhledem k tomu, že se jedná o ženu s bohatou trestní minulostí, hrozí jí za uvedené jednání až tříletý trest odnětí svobody," doplnila policejní mluvčí Miluše Zajícová. (red)

Poslat nový komentář