Nehod se zvěří přibývá, nejrizikovějším měsícem je květen

Nehod se zvěří přibývá, nejrizikovějším měsícem je květen
ilustrační foto
Další fotky: 
Nehod se zvěří přibývá, nejrizikovějším měsícem je květen

Dopravní nehody, ve kterých hrají hlavní roli automobily a divoká zvěř, nejsou na českých silnicích ničím výjimečným. Zatímco v roce 2011 jich likvidátoři České pojišťovny řešili 3 400, loni klienti nahlásili 4 026 pojistných událostí zapříčiněných kolizí vozidla se zvířetem.

Z dlouhodobých statistik České pojišťovny vyplývá, že na jaře roste počet sražených zvířat. Nejrizikovějším jarním měsícem pak byl v tomto ohledu v roce 2013 květen se 430 hlášenými případy. Pokud už se s lesní zvěří střetnete, nejpravděpodobněji se tak stane v pozdních nočních či brzkých ranních hodinách. Hned 40 % ze všech vloni nahlášených škod se totiž odehrálo mezi půlnocí a sedmou hodinou ranní. Největší pozor by si měli motoristé dávat na silnicích prvních a nižších tříd, na dálnici je střet se zvěří méně častý.

K nejkurióznějším nehodám patří ta, při které se řidič Škody Rapid v rychlosti 90 km/h střetl se srnou. „Kvůli protijedoucímu kamionu a mokru neriskoval vyhýbací manévr a zvíře čelně nabral. Auto zůstalo pojízdné, prohlídka v servisu však ukázala fatální poškození nejen karoserie, ale i nápravnice. Kuriózní situace nastala v momentě, kdy odstavené vozidlo začalo zapáchat. Ukázalo se, že hlava sražené srnky zůstala zaklíněná v zavazadlovém prostoru,“ konstatoval mluvčí pojišťovny Jan Marek.

Pokud srazíte na silnici zvíře, událost musíte nahlásit mysliveckému sdružení v dané honitbě. Nejjednodušší postup je zavolat policii na linku 158. „O srážce informujte myslivce i tehdy, pokud nedojde k poškození vozu nebo zvíře zůstane po střetu ležet mimo silnici,“ dodal mluvčí. (red)

Poslat nový komentář