Na silnicích v kraji loni vyhaslo skoro třicet životů

Na silnicích v kraji loni vyhaslo skoro třicet životů
ilustrační foto

Téměř čtyři a půl tisíce dopravních nehod šetřila v loňské roce Polici Olomouckého kraje. Nárůst oproti roku 2013 byl pouhých osmnáct případů. Na silnicích v kraji zemřelo osmadvacet lidí, sto padesát dva účastníků nehod utrpělo těžká zranění. Policie přesto považuje čísla za pozitivní, ubylo totiž následků nehod.

Celkem 4 450 dopravních nehod šetřili během roku 2014 policisté na území Olomouckého kraje. "Oproti roku 2013 je to mírný nárůst, ale jen o osmnáct případů. Hodnotíme to pozitivně. Na silnicích sice zemřelo osmadvacet osob, o jednu více než předchozí rok, ale ubylo následků nehod a to jak těžkých, tak lehkých zranění," zhodnotil šéf dopravní policie Dušan Věženský. Zatímco v roce 2013 se těžce zranilo 178 lidí, loni to bylo o šestadvacet méně, u lehkých zranění se číslo 1 367 z roku 2013 snížilo o třicet čtyři případů.

Příčiny dopravních nehod jsou podle Dušana Věženského pořád stejné. "Je to hlavně nepřiměřená rychlost a nedání přednosti v jízdě. Častou příčinou havárek je také špatné předjíždění," prozradil Věženský a doplnil, že na 305 nehodách se podílel alkohol. A právě na něj se chtějí policisté zaměřit i letos. "Loni jsme přistihli 707 řidičů pod vlivem alkoholu a 235 pod vlivem jiné omamné látky. Celkově je to oproti roku 2013 nárůst o více než sto případů. Ale není to jen tím, že by řidiči více hřešili. Spíš jsme se na tento problém zaměřili, v čemž hodláme pokračovat i letos. Máme i speciální tým, který se zabývá přímo vyhledáváním řidičů pod vlivem," vysvětlil Věženský.

Další prioritou bude podle něj prevence, zaměřená především na chodce a cyklisty. "Loni jsme jen na Olomoucku měli 75 případů střetu auta s chodcem, v celém kraji to je 194 případů! Často nejsou na vině jen řidiči. Chodci si neuvědomují, že za snížené viditelnosti a třeba i v tmavém oblečení, jsou vidět opravdu až na poslední chvíli. Proto bychom na ně chtěli působit právě tímto směrem. Reflexní prvky mohou člověku zachránit život. O osvětlení cyklistů ani nemluvím," poznamenal Věženský.

Policie také loni řešila přes třicet devět tisíc dopravních přestupků. "Rekordmanem je řidič, který jel po silnici R35 rychlostí 214 km v hodině. Stálo ho to řidičský průkaz," dodal Věženský. Na pokutách policie "vydělala" 1,7 milionu korun. (ber)

Ilustrační foto: PČR

Poslat nový komentář