Zajdete na Férovou snídani?

Zajdete na Férovou snídani?
ilustrační foto plakát

 

Světový den pro fair trade (World fair trade day) se již jedenáctým rokem slaví vždy druhou květnovou sobotu. Tento den není jen oslavou spravedlivějšího způsobu obchodování, je také výzvou po odpovědné a udržitelné spotřebě obecně. Snídat se bude i v Prostějově.

Již tradičně budou Prostějované snídat s celým světem na podporu fair trade v parčíku u knihovny. Sejdou se 9. května v 10 hodin. „Přineste si piknikovou deku a nějakou fair trade nebo regionální dobrotu, upečte férovou buchtu, domácí chleba, přijďte se pochlubit se svou marmeládou a ochutnat dobroty někoho jiného. Férový čaj, kafe, kakao a čtivo dodáme. Když bude pršet, schováme se do knihovny,“zvou organizátoři.

Více si o akci přečtete na  www.facebook.com/events/1432931337003652/ nebo na stránkách  knihovny knihovnapv.webnode.cz. Nehodí se vám snídaně v Prostějově? Podívejte se, kam to máte blíž na www.ferovasnidane.cz.

Do oslav se zapojuje, mimo jednotlivců, přes 70 zemí a nejvýznamnější akcí na oslavu fair trade v České republice je již několik let happening Férová snídaně.

Férová snídaně NaZemi je piknikový happening, na kterém místní fanoušci fair trade společně posnídají na veřejném místě, aby netradičním způsobem oslavili Světový den pro fair trade. Účastníci si na snídani přináší vlastní dobroty, ať už fairtradové (káva, čaj, buchty z fairtradových surovin) nebo lokální (sýry, med, zelenina) - inspirovat se můžete i z férových receptů. Můžete snídat na dekách v parku, u stolu na náměstí nebo na jiném oblíbeném a veřejně přístupném místě, doporučujeme vzít si s sebou i hrneček a talířek. Určitě se najde někdo, kdo se s vámi bude chtít podělit o svoje výtvory!

Celorepublikovou akci koordinuje nevládní nezisková organizace NaZemi, která se zabývá podporou fair trade, vzděláváním a vedením kampaní v oblasti aktuálních globálních a rozvojových témat. Dalšími organizátory jsou jednotlivci i neziskové organizace, kteří se ujali pořádání snídaní ve městech po celé České republice. (ber)

Poslat nový komentář