Měl jsem nervy, říká mladík, který málem ukopal člověka

Měl jsem nervy, říká mladík, který málem ukopal člověka
Foto ber

Alkohol provází dnes dvaadvacetiletého Oldřicha Fialu od dětství. Díky tomu, že mu hojně holdovali jeho rodiče, skončil i v dětském domově. Mladík s ledva dokončeným základním vzděláním, sám notně popíjí. Pod vlivem alkoholu byl i 13. května letošního roku, kdy na ubytovně v Olomoucké ulici v Prostějově napadl padesátiletého Pavla Jakubčíka. Napadeného muže zachránila před smrtí jen pohotovost dalšího z obyvatel ubytovny i velké štěstí při následné péči. Fialův případ včera projednával Okresní soud v Prostějově.

Oldřichu Fialovi klade státní zastupitelství za vinu zločin těžkého ublížení na zdraví. Pavla Jakubčíka nejprve srazil ze schodů a pak jej opakovaně kopal do hlavy. Ještě předtím stačil zdemolovat pokoj své sestřenice, u které byl na ubytovně na návštěvě. „Měl jsem nervy,“ zdůvodnil mladík své počínání. Agresivně se začal chovat po požití 12 piv a zhruba půl litru vodky. Proč muže napadl, si údajně nepamatuje. „Je mi líto, co jsem udělal. Omlouvám se,“ sdělil senátu, kterému předsedá předseda Okresního soudu v Prostějově Petr Vrtěl.

Trvalé následky
Fiala při svém řádění napadl nejspíš spolu s kolegou i správce ubytovny a dalšího muže. Od ležícího Pavla Jakubčíka jej odehnal až Radek Brablec. “Fialu jsem našel v mezipatře, jak kope do jiného muže. Ten už jen bezvládně ležel v kaluži krve. Přestal, až když jsem řekl, že ho zabije. Pak odešel,“ vypověděl svědek. Okamžitě ležícímu muži poskytl první pomoc, vytáhl mu i zapadlý jazyk. „Strašně krvácel, nevěděl jsem ale, odkud. Na pomoc mi nepřišel nikdo, jak jsem zakřičel, že tady umírá člověk, chodba se okamžitě vylidnila,“ dodal.
Pavla Jakubčíka odvezla s těžkými zraněními hlavy záchranka do Fakultní nemocnice v Olomouci, kde se mimo jiné podrobil neurochirurgické operaci mozku. Dnes je ochrnutý na půlku těla a neobejde se bez cizí pomoci. K soudu nepřišel. “Nepamatuji si vůbec na nic. Můj stav se ale nelepší, připadám si jako tříleté dítě,“ uvedl do protokolu, ze kterého soudce citoval.

Finanční náhrada
Všeobecná zdravotní pojišťovna vyčíslila náklady na léčbu napadeného muže na 118 tisíc korun, Pavel Jakubčík vyčíslil nemajetkovou újmu na 82 tisíc korun. „Zaplatím to,“ sdělil soudu Oldřich Fiala. Na otázku jak, odpověděl, že si najde práci. Zaměstnán ale dosud nikdy nebyl, v podstatě žil jen ze sociálních dávek. Navíc je na něj uvalena exekuce kvůli zdravotnímu pojištění.

Odročení kvůli svědkům
K soudu se nedostavil hlavní svědek Robert Gábor, kterému se nepodařilo doručil předvolání. I kvůli této skutečnosti Petr Vrtěl jednání odročil na 24. listopad. Oldřich Fiala si na něj počká ve vazební věznici. Podle soudu totiž existuje možnost, že by se vyhýbal stíhání.
Pokud bude uznán ze zločinu těžkého ublížení na zdraví, hrozí mu trest odnětí svobody v rozmezí od 3 do 10 let. (ber)

Poslat nový komentář