Podvodné navýšení nemocenské vynese až pět let

Podvodné navýšení nemocenské vynese až pět let
ilustrační foto

Dne 7. června 2016 obvinili prostějovští kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality manželský pár a firmu z Prostějovska z trestného činu podvod. Stát připravili na dávkách o 130 tisíc.

„Tohoto skutku se obvinění měli dopustit tím, že ve druhé polovině minulého roku, s úmyslem dosáhnout vyšší výplaty nemocenských dávek, společným jednáním uzavřeli pracovní smlouvu mezi obviněnou ženou a obviněnou firmou. Firmu při tomto úkonu jako jednatel zastupoval obviněný muž. V uzavřené pracovní smlouvě pak významně nadhodnotili měsíční příjem ženy, čímž došlo k navýšení vyměřovacího základu pro výpočet nemocenských dávek. Necelý měsíc po uzavření pracovní smlouvy pak žena z důvodu těhotenství nastoupila dlouhodobou pracovní neschopnost. Za téměř 7 měsíců pracovní neschopnosti od Okresní správy sociálního zabezpečení Prostějov obdržela výplatu nemocenských dávek ve výši přesahující 130 tisíc korun,“ uvedl policejní mluvčí František Kořínek.

V případě prokázání viny a odsouzení hrozí obviněným za přečin podvod trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest. Obviněné firmě za stejných podmínek hrozí až trest zrušení. (red)

Poslat nový komentář