Alkohol za volant ani řídítka nepatří

Alkohol za volant ani řídítka nepatří
ilustrační foto PČR

Od pátku 17. března  při silničních kontrolách zjistili policisté v prostějovském regionu celkem čtrnáct řidičů pod vlivem alkoholu, či jiných návykových látek. Smutným „rekordmanem“ byl již ten první zjištěný. Byl jím čtyřicetiletý řidič dodávky v obci Doloplazy, který po dvanácti pivech „nadýchal“ 2,08 ‰ alkoholu v dechu.

Dechovou zkoušku s výsledkem nad jedno promile alkoholu absolvoval ještě šestačtyřicetiletý řidič Škody Octávie, kontrolovaný v neděli dopoledne v obci Nezamyslice. Tomu policisté změřili hodnotu 1,14 ‰ alkoholu v dechu.

Devět řidičů motorových vozidel bylo při řízení přistiženo s hodnotami do jednoho promile alkoholu. V jednom případě to byla třiačtyřicetiletá žena, která v neděli dvě hodiny po půlnoci v obci Dubany nadýchala 0,32 ‰ alkoholu. Ostatní byli muži. V obci Dubany pak byli zjištěni ještě dva řidiči ovlivnění alkoholem. V neděli po osmé hodině s hodnotou 0,27 ‰ a v pondělí v 6:00 hodin s hodnotou 0,31 ‰ alkoholu v dechu.

"Během uvedeného období jsme zjistili také dva ovlivněné cyklisty. Prvním byl v pátek odpoledne v Janáčkově ulici v Prostějově kontrolovaný šestačtyřicetiletý muž, u kterého jsme provedenou zkouškou zjistili přítomnost látek amphetamin, metamphetamin a cannabis. Druhým pak dnes po půlnoci na Žižkově náměstí v Prostějově kontrolovaný jednašedesátiletý muž. Tomu měřicí přístroj změřil hodnotu 1,92 ‰ alkoholu v dechu," konstatoval policejní mluvčí František Kořínek.

Kam může vést požívání alkoholu či jiných návykových látek pak ukazuje případ dvaadvacetiletého řidiče, který měl pod vlivem alkoholu v sobotu před čtvrtou hodinou ráno na okružní křižovatce ulic Brněnské a Okružní v Prostějově způsobit dopravní nehodu. Od té bez zastavení ujel a poté před policisty prchal. Po vypátrání nadýchal hodnotu 1,4 ‰ alkoholu. 

Nejen tyto výsledky ukazují, že se jedná o problém, který je nutné řešit. Jednou z dlouhodobých priorit policie na Prostějovsku je vyhledávání a z provozu na silnicích vylučování řidičů řídících pod vlivem zakázaných látek. Takový řidič je totiž nebezpečný nejen sobě, ale také ostatním, ukázněným, účastníkům silničního provozu. "Z toho důvodu budeme v silničních kontrolách pokračovat i nadále," konstatoval  mluvčí. 

Čeho se dopouští řidič pod vlivem alkoholu či jiných zakázaných látek a co mu hrozí při přistižení?

Řidič, který řídí vozidlo (motorové i např. jízdní kolo) nebo jede na zvířeti bezprostředně po požití alkoholického nápoje nebo po užití jiné návykové látky nebo v době, kdy je těmito látkami ještě ovlivněn se dopouští přestupku podle zákona o provozu na pozemních komunikacích. Za ten mu hrozí pokuta v rozmezí od 2 500 do 20 tisíc korun a zákaz řízení všech motorových vozidel na dobu od šesti měsíců do jednoho roku.

Pokud se řidič při kontrole na pokyn policisty odmítne podrobit zkoušce na přítomnost alkoholu či jiné návykové látky, dopouští se přestupku podle stejného zákona. Za tento přestupek však hrozí pokuta v rozmezí od 25 do 50 tisíc korun a zákaz činnosti na dobu od jednoho roku do dvou let.

V případě, že řidič motorového vozidla řídí ve stavu vylučujícím způsobilost (Stanoví se znaleckým posudkem. U alkoholu je za hranici obecně brána hodnota 1 ‰ alkoholu v krvi), který si přivodil vlivem alkoholu či jiné návykové látky, dopouští se přečinu ohrožení pod vlivem návykové látky. Za ten mu hrozí trest odnětí svobody až na jeden rok, peněžitý trest nebo zákaz činnosti.

V případě, že takto ovlivněný řidič způsobí dopravní nehodu, může být odsouzen k trestu odnětí svobody na šest měsíců až tři léta a opět peněžitému trestu nebo zákazu činnosti.

Ve všech uvedených případech pak policisté řidiči zakáží další jízdu a mohou mu na místě zadržet řidičské oprávnění. (red)

Poslat nový komentář