Odpoledne recidivistů. Přestupek, dvě vloupání, zadržení a nocleh v policejní cele

Odpoledne recidivistů. Přestupek, dvě vloupání, zadržení a nocleh v policejní cele
ilustrační foto

V neděli 10. září 2017 měli prostějovští policisté plno práce. Se dvěma mladými muži. 

Krátce před třináctou hodinou obdrželi prostějovští policisté oznámení o dvou mladících, kteří mají na silnici mezi obcemi Výšovice a Žešov poškozovat silniční plastové patníky. Vyslaná hlídka na místě zajistila dva muže ve věku 25 a 26 let. Ohledáním místa policisté dále zjistili, že muži poškodili celkem pět patníků. Věc zadokumentovali a tato bude po vyčíslení způsobené škody pro podezření z přestupku proti majetku k dořešení předána příslušnému správnímu orgánu.

"Krátce po čtrnácté hodině hlídka do této lokality vyrážela znovu, protože jsme na lince 158 obdrželi oznámení o vloupání do kanceláře ve firemním objektu v obci Žešov. Při ohledání místa činu policisté společně s majitelem zjistili, že neznámý pachatel do objektu vnikl s použitím násilí a poté z kanceláře odcizil výpočetní techniku v hodnotě 7 350 korun. Na dalších 7 500 korun pak byla vyčíslena škoda vzniklá poškozením objektu. Vzhledem k tomu, že policisté věděli, že muži, které nedaleko odsud nedávno řešili, mají kriminální minulost, pojali podezření, že by mohli být pachateli také tohoto skutku. Podezřelé se jim podařilo vypátrat již v 15:30 hodin ve Smetanových sadech v centru města Prostějova. Zde muži klidně seděli na lavičce a prozkoumávali notebook, který před pár desítkami minut odcizili ve firmě v Žešově. Muži byli i s odcizenými věcmi zajištěni a umístěni do policejní cely," uvedl policejní mluvčí František Kořínek s tím, že při následných úkonech se k činu starší z podezřelých pod tíhou důkazů přiznal. Mladší s policisty mluvit odmítl.

"Před patnáctou hodinou téhož dne jsme pak na lince 158 přijali oznámení o vloupání do dvora bytového domu v Určické ulici v Prostějově. Pachatelé ve 14:40 hodin po násilném vniknutí do domu ze dvora odcizili dvě jízdní kola v hodnotách 4 800 a 4 500 korun. Poškozením vstupních dveří pak způsobili škodu vyčíslenou na 500 korun. Při činu byli zachyceni kamerovým systémem domu. Při šetření tohoto skutku padlo po zhlédnutí pořízeného videozáznamu podezření na již uvedené dva muže. Pod tíhou důkazů se starší z podezřelých přiznal i ke spáchání tohoto skutku," dodal Kořínek.

Podezřelí se uvedeného jednání dopustili, přestože byli v minulosti pro obdobnou trestnou činnost již odsouzeni. Mladší z nich v dubnu tohoto roku po několika letech opustil vězení a staršímu v současnosti běží osmnáctiměsíční zkušební lhůta k podmíněnému trestu odnětí svobody na šest měsíců.

Policisté ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření z přečinu porušování domovní svobody, přečinu krádež a přečinu poškození cizí věci. Ve věci je konáno zkrácené přípravné řízení. V případě odsouzení jim za tyto skutky hrozí trest odnětí svobody na šest měsíců až tři léta.

V úterý 12. září byl spisový materiál i s mladším podezřelým předán na Okresní státní zastupitelství v Prostějově. Trestní stíhání staršího podezřelého je vedeno na svobodě. U mladšího se bude rozhodovat o jeho umístění do vazby. (red)

 

Poslat nový komentář