Podvodníci se vydávají za vojáky z USA. A úspěšně tahají peníze z českých žen

Podvodníci se vydávají za vojáky z USA. A úspěšně tahají peníze z českých žen
ilustrační foto

Policie už ví minimálně o čtyřech případech, kdy se podvodníci vydávají za americké vojáky, kteří tvrdí, že slouží na misi v Asii. Na sociálních sítích se seznamují s ženami nejrůznějšího věku a nabízejí jim společné bydlení i sňatek a pak si od nich nechávají posílat peníze. Jeden z případů se stal v Olomouckém kraji.

Stává se poměrně často, že profesionálním vojákům bývá na misi smutno, proto 64letá žena lehce uvěřila, že údajný příslušník americké jednotky využívá klávesnici počítače, aby se s někým seznámil. Jenže podle policie si se ženou na seznamovacím portálu nepsal voják, ale podvodník. „Po navázání bližšího kontaktu a příslibu společného života ženu požádal, zda by si na její účet mohl poslat nějaké peníze. Žena souhlasila a čekala na instrukce. „Při převodu několika milionů mělo dojít ke komplikacím a po ženě požadoval zaplatit různé poplatky. Poškozená nakonec ze svého účtu odeslala částku 1 860 eur. Podvodným jednáním tak 64letá žena přišla o 48 500 Kč," uvedla policejní mluvčí Tereza Neubauerová.

Milovník se pak náhle přestal hlásit a když se žena svěřila policii, ukázalo se, že peníze skončily na nigerijském účtu.

„Vyšetřujeme to jako podvod, pachateli hrozí osm let vězení," dodala mluvčí. Je také velmi pravděpodobné, že žena peníze ani nápadníka už nikdy neuvidí. (ber)

Poslat nový komentář