Celníci odhalili daňový podvod za více než 25 milionů korun

Celníci odhalili daňový podvod za více než 25 milionů korun
Foto https://www.celnisprava.cz/

Olomoučtí celníci ze Sekce pátrání Generálního ředitelství cel odhalili koncem března na Olomoucku skupinu osob ukrajinské a bulharské národnosti. Ta je podezřelá, že daňovou trestnou činností způsobila škodu za více než 25 milionů korun. Osoby jsou z okruhu obchodních společností, jejichž podnikatelská aktivita tkví v poskytování levných zahraničních pracovních sil.

Specialisté zadokumentovali, že povedená skupinka provádí aktivity prostřednictvím jedné oficiální registrované pracovní agentury na základě platného povolení. Další aktivity byly přes neregistrované agentury. Z jejich účtů pak skupina osob vybírala hotovost a v účetnictví vykazovala úmyslně fiktivní pořizovací náklady. Svým jednáním snižovala základ pro stanovení daně z přidané hodnoty a současně daně z příjmu právnických osob.

„V současné době je daňový únik vyčíslen ve výši 25 milionů korun, ale s ohledem na následující uzavření zdaňovacích období bude únik zřejmě vyšší. Za účelem náhrady způsobené škody státu na daních zajistili celníci při domovních prohlídkách a prohlídkách jiných prostor finanční prostředky v hotovosti a na účtech ve výši 9,5 milionu korun a majetek v hodnotě 20,5 milionu korun,“ uvedla Martina Kaňková ze Sekce pátrání - Generální ředitelství cel.

Případ dozoruje Krajské státní zastupitelství Ostrava, pobočka Olomouc.

Provozování pracovních agentur je populární podnikatelský artikl. Obnáší související rizika s plněním nejen daňových povinností, ale také dalších povinností souvisejících se zdravotním pojištěním a podobnými poplatky, povinnostmi vůči správám sociálního zabezpečení a pracovním úřadům. Tyto povinnosti jsou mnohdy úmyslně obcházeny za účelem zjednodušení formalit, vyhýbání se finančním závazkům vůči institucím a prioritně navýšení finančního profitu nejen na úkor státu, ale i samotných pracovníků, kteří se stávají pro tyto „agentury“ pouhým zbožím. (red)

Poslat nový komentář