Prodával skútr, nakonec přišel o šestnáct tisíc korun

Prodával skútr, nakonec přišel o šestnáct tisíc korun
ilustrační foto pixabay.com

V polovině srpna letošního roku zveřejnil 45letý muž z Uničovska na inzertním portále nabídku prodeje elektrického skútru. Inzerát zaujal muže, který prodejce kontaktoval prostřednictvím e-mailu. Společně si dohodli podmínky prodeje, včetně způsobu platby, kterou měl kupující provést přes platební bránu.

"Zanedlouho obdržel inzerent e-mail, ve kterém mu kupující sdělil, že peníze již odeslal a přepravu skútru do zahraničí mu zařídí společnost, přes kterou je platba zprostředkována. Současně prodejce přijal i e-mail od dané společnosti, která mu potvrdila přijetí platby. Ta zahrnovala nejen smluvenou částku za prodávaný skútr ve výši přes 22 000 korun, ale i položku 6 500 korun, jakožto náklady na přepravu. O pár dnů později dostal od stejné společnosti další e-mail, ve kterém se dozvěděl, že má náklady za přepravu uhradit i on. Mužovu obavu rozptýlilo tvrzení, že tato částka mu bude vrácena zpět, spolu s cenou za prodávaný skútr. Podle pokynů tedy platbu ze svého účtu odeslal. Na druhý den se dočkal dalšího požadavku, a to uhradit poplatkové služby a daň v hodnotě téměř 10 000 korun. I přes určité rozpaky i tuto platbu nakonec uskutečnil. Až teprve po přečtení e-mailu, ve kterém po něm společnost požadovala uhradit policejní provizi ve výši 16 000 korun, pochopil, že má co do činění s podvodníkem. Způsobenou škodu si muž vyčíslil na zhruba 16 000 korun," uvedla policejní mluvčí Petra Vaňharová.

V pondělí 30. srpna zahájili policisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, na který trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody až na dvě léta, zákaz činnosti nebo propadnutí věci. (red)

Poslat nový komentář