Další ženy přišly o peníze. Uvěřily americkému „lékaři“ a „pilotovi“

Další ženy přišly o peníze. Uvěřily americkému „lékaři“ a „pilotovi“
Ilustrační foto pixabay.com

V pondělí před 17. hodinou se na olomoucké policisty obrátila 49letá žena s oznámením, že se stala obětí internetového podvodu. Začátkem letošního roku ji na sociální síti požádal o přátelství neznámý muž. Žena jeho žádost akceptovala a začali si spolu dopisovat. V kontaktu byli nejen prostřednictvím chatu na sociální síti, ale později i přes videohovory a emailovou korespondenci. Neznámý ženě sdělil, že je americký lékař na misi v Sýrii. Po nějaké době se jí nabídl, že za ní může přijet, což s potěšením přivítala.

„Žena musela napsat zvací dopis adresovaný jeho vedoucímu. Záhy se dočkala schvalovací odpovědi s tím, že musí za údajného lékaře zaplatit pojištění a certifikát. V polovině března tedy poukázala první dvě platby v celkové výši přes 7 800 euro. Až do října postupně odeslala ze svého účtu pod různými záminkami dalších 15 transakcí ve výši několika statisíců korun. Některé z těchto plateb měly proběhnout cestou bitcoinových peněženek. Způsobenou škodu si důvěřivá žena předběžně vyčíslila na částku přes 800 000 korun," uvedla policejní mluvčí Petra Vaňharová s tím, že policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, na který trestní zákoník stanoví trest odnětí svobody na jeden rok až pět let nebo peněžitý trest.

O pár minut později již na jiném olomouckém obvodním oddělení oznamovala 39letá žena obdobný případ. Tentokrát si policisté vyslechli příběh údajného amerického pilota. Ten oslovil ženu prostřednictvím sociální sítě v září letošního roku. Představil se jako pilot, kterého opustila manželka, a on zůstal sám se synem. Zhruba v polovině října ženu kontaktoval syn domnělého pilota, který se v průběhu konverzace zmínil o tom, že se mu rozbil počítač, na kterém plní školní povinnosti, a že si bude muset pořídit nový. Po pár dnech si přečetla zprávu, ve které jí muž žádal o půjčku 50 000 korun na nový počítač pro syna. Důvěřivá žena transakci ještě téhož dne odeslala. Poté jí dopisovatel sdělil, že mu v polovině prosince končí smlouva u letecké společnosti, a že by chtěl přijet do České republiky. Ženě slíbil, že koupí dům, ve kterém spolu budou žít. Dále ji poprosil, zda by na její adresu mohl přeposlat zásilku s finanční hotovostí, která je uložena v Jemenu. S tím žena souhlasila a na určenou emailovou adresu zaslala údaje ke své osobě, včetně naskenovaného občanského průkazu. Pro dokončení už jen zbývalo, aby žena zaslala platbu ve výši přes 4 000 euro. Ta měla sloužit jako podnět k odeslání balíku. To už však odmítla s podezřením, že naletěla podvodníkovi a dotyčnému napsala, ať si situaci vyřeší sám.

„I tento případ policisté prověřují pro podezření ze spáchání přečinu podvodu, na který trestní zákoník stanoví mimo jiné trest odnětí svobody až na dvě léta," dodala mluvčí. (red)

Poslat nový komentář