Prostějovské galerie nabízí autorské práce výtvarníků i fotografů

Prostějovské galerie nabízí autorské práce výtvarníků i fotografů
ilustrační foto

V posledních letech se kultura v Prostějově poněkud dostala do stínu sportovního dění, ale rozhodně není pravdou, že kultura je v Prostějově Popelkou. Kritikům možná chybí grandiózní festivaly a megalomanské akce, ale příznivci kultury oceňují nepřeberné množství galerií, koncertních a divadelních vystoupení, které kulturní dění ve městě obohacují. A není tomu jinak ani teď o prázdninách. Naopak. Obzvlášť milovníci výtvarného dění mají skutečně z čeho vybírat, prostějovští patrioti i náhodní návštěvníci města a turisté oceňují neutuchající aktivity kurátorů a galeristů.

Špičkové expozice nabízejí výstavní sály Muzea Prostějovska. V hlavní budově představuje své dílo sochař, malíř, grafik a také básník Jaromír Svozilík, prostějovský rodák, který nyní trvale žije v Norsku. Do svého rodného města se vrací výstavou, kterou zaštítilo velvyslanectví Norského království v České republice. Neméně zajímavá je i výstava českého skla, která připomíná zlatou éru jednoho z tradičních českých řemesel. Prezentuje práce předního českého výtvarníka Josefa Kaplického a jeho žáků, které vznikly v polovině minulého století. A do třetice se v muzeu představuje mladá a velmi úspěšná malířka Lucie Jindrák Skřivánková s výběrem svých obrazů „Aero Puerto“. Ve Špalíčku je umístěn výbor díla malíře Roberta Musila za posledních sedm let jeho tvůrčího období.

Ve výstavních prostorách kulturního klubu DUHA představuje kurátor Josef Dolívka obrazy, grafiku i fotografie Ivany a Petra Hamplových, v Galerii Metro je v současné době k vidění expozice „Ohlédnutí“ jako výběr autorských fotografií samotného galeristy Jiřího Andrýska. Galerie U Hanáka nabízí hned dvě expozice - autorské fotografie vystavují Martin Hanák a Michal Wolf. Interiér Kavárny Galerie Národního domu budou po celé prázdniny zpestřovat obrazy Borise Jirků.

Prostějovští fotografové si oblíbili komorní prostředí některých prostějovských kavárniček, které přeměnily na malé výstavní galerie. V některých vystavují své snímky už řadu let. Návštěvníci atria v Kavárně Špalíček stejně jako spokojení strávníci Restaurace na Špalíčku si už zvykli na společnost horských velikánů či rozkvetlých údolí na snímcích navozujících poklidnou atmosféru. Také vloni otevřená Kavárna Kůrka v Domě zdraví ve Vodní ulici se stala galerií, kde své fotografie umístil známý prostějovský fotograf a cestovatel Josef Franc.

Největší výstavní prostor mezi prostějovskými galeriemi – Regionální informační centrum v zámku - v současné době zaplňuje výstava „Slavné stavby Prostějova.“ Expozice končí v pátek 27. července a další minimálně tři plánované výstavy byly z provozních důvodů zrušeny a přesunuty na náhradní termíny. Z důvodu rekonstrukce prostějovské radnice bude do výstavních prostor přestěhována agenda Informační služby magistrátu. Patrně až do poloviny října bude rovněž zrušen veřejný internet.

(jap)

 

Poslat nový komentář